Ex -Yu

Putin u oktobru u Srbiji: Saradnja Beograda i Moskve se razvija

Putin u oktobru u Srbiji: Saradnja Beograda i Moskve se razvija
Foto: Instagram | Putin u oktobru u Srbiji: Saradnja Beograda i Moskve se razvija
Agencije

MOSKVA - Predsjednik Srbije Aleksdnar Vučić rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio da će u oktobru posjetiti Srbiju.

"Vladimir Putin je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju", rekao je predsjednik Vučić poslije sastanka.

Vučić je dodao da mu je ruski predsjednik na mudar način prenio svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, prije svega, poštujući stavove Srbije.

"Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje", rekao je Vučih rekao je, na pitanje novinara da li mu je ruski predsjednik savjetovao kako dalje da nastupa po pitanju rješavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Njemu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju Kosova i Metohije.

"Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan", rekao je Vučić.

Putin je nakon sastanka rekao da se između Rusije i Srbije razvijaju veoma pragmatični i istovremeno dobri politički odnosi.

On je, na početku sastanka u Kremlju, izrazio posebno zadovoljstvo posjetom Vučića, i zahvalio mu što će prisustvovati svečanoj paradi u Moskvi povodom 75. godina od završetka Drugog svjetskog rata, kao i što će srpski vojnici sa svojim drugovima po oružju iz Rusije prodefilovati ulicama glavnog grada Rusije.

Čestitao je Vučiću na izbornoj pobjedi i naglasio da se odnosi dvije zemlje razvijaju u svim sferama.

Posebno se osvrnuo na ekonomsku saradnju, i podsjetio da je prošle godine trgovinska razmjena porasla za 22,6 odsto, a ove godine u prvom kvartalu je porasla za 7,7 procenata.

Istakao je da će Rusija nastaviti sa investicijama, te dodao da će se nastaviti i razvoj saradnje u svim drugim sferama uključujući bezbjednosnoj, prije svega u odbrani protiv savremenih prijetnji.

Kazao je da se saradnja nastavlja i u vojnoj oblasti, kulturi, obrazovanja i duhovnoj sferi.

Putin je rekao da su se dvije zemlje uspješno borile protiv korona virusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije