Ex -Yu

Putin uoči dolaska u Beograd: Ne pokušavamo staviti Srbiju pred vještački izbor

Putin uoči dolaska u Beograd: Ne pokušavamo staviti Srbiju pred vještački izbor
Foto: Tanjug/AP | Putin uoči dolaska u Beograd: Ne pokušavamo staviti Srbiju pred vještački izbor

MOSKVA - Uoči službene posjete Beogradu predsjednik Rusije Vladimir Putin govorio je o kretanju Srbije ka EU, a spomenuo je i planove Rusije za BiH.

On je dodao da za razliku od zapadnih partnera ne pokušava da stavi Srbiju pred vještački izbor "ili ste sa Rusijom ili ste sa Evropskom unijom".

Na Balkanu imamo mnogo prijatelja, ali Srbija je naš strateški partner, izjavio je Putin.

"Neću da krijem da smo bili iznenađeni prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog parlamenta o transformaciji kosovskih sigurnsnih snaga u pravu vojsku. Jer je očigledno da su Srbi koji žive u ovoj pokrajini doživjeli takav potez kao direktnu prijetnju po svoju sigurnost", rekao je Putin u zajedničkom intervjuu za "Politiku" i "Novosti".

On ističe da taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu.

"Teško da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama, koje grubo krše medunarodno pravo, pogotovo ako Brisel racuna na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu izmedu Beograda i Prištine", naglasio je Putin.

"Visoko cijenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu na očuvanju neutralnosti zemlje. Istovremeno već mnogo godina pomažemo jacanju odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehnicku saradnju", rekao je Putin.

Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ocijenio je Putin, ozbiljan destabilizujući faktor ovdje predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu.

"Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po mjeseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti", podsjetio je Putin.

On navodi i da je 2017, "uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO bila uvučena Crna Gora".

"Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti", naveo je Putin.

Prema njegovim riječima, znajući i razumijući koliko je komplikovan Balkan i istorija tog regiona, Rusija ga je uvijek smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju.

On je naveo da se saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni dio Bosne i Hercegovine, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

"I dalje smo usmjereni ka realizaciji kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmaceutike i u drugim oblastima", zaključio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije