Ex -Yu

ROSU uhapsila 13 Srba, ima ranjenih, Vučić naredio borbenu gotovost

ROSU uhapsila 13 Srba, ima ranjenih, Vučić naredio borbenu gotovost
Foto: BIRN | ROSU uhapsila 13 Srba, ima ranjenih, Vučić naredio borbenu gotovost

KOSOVSKA MITROVICA - Specijalne jedinice ROSU uhapsile su do 8.30 sati 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru KiM, javlja "Tanjug". Agencija navodi da su dvije osobe lakše ranjene u pucnjavi do koje je došlo u Zubinom potoku.

Oko 6.20 došlo je, naime, do razmjene vatre između nepoznatih lica i specijalizovanih jedinica Kosovske policije, u kojoj je ispaljeno oko 200 metaka.

Nakon toga, na lice mjesta došlo je 15 oklopnih vozila ROSU i FIT, koji su se frontalno rasporedili prema selu Donje Varage i prema Zubinom potoku, magistralnim putem i srušili jednu improvizovanu manju barikadu, koiju je na tom putu jutros postavilo uplašeno stanovništvo.

Portal "KoSSev" navodi da su informacije o pucnjavi potvrđene u zvaničnom saopštenju kosovske policije.


Povezane vijesti:

ROSU hapsi Srbe na sjeveru KiM, Vučić naredio borbenu gotovost

Građani sjevera KiM se spontano okupljaju zbog akcije ROSU 

Haradinaj o hapšenjima: Operacija usmjerena protiv kriminala

Đurić: ROSU napadaju Srbe na ulasku u Zubin potok


Policija Kosova je saopštila da su među uhapšenima građani, ali i pripadnici policije srpske nacionalnosti.

"Ovoj operaciji pethodnila je višemjesečna istraga PIK-a i Kosovske policije predvođene Specijalnim tužilaštvom Kosova koja je rezultirala sumnjom o uključenosti nekih policijskih zvaničnika i nekih građana u 'učešće i organizovanje kriminalne grupe', u vezi sa drugim krivičnim djelima 'krijumčarenje robe' i 'zloupotreba službenog položaja', 'davanje mita' itd. Uprkos oružanom otporu u Sjevernoj Mitrovici, policijska akcija se nastavila, uključujući hapšenja i kontrolisanje nekih lokacija što je rezultiralo konfiskacijom relevantnih dokaza kao i dugih cijevi", navodi se u saopštenju kosovske policije.

Zbog akcije kosovskih specijalaca predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je punu borbenu gotovost svih jedinica vojske, a borbenu gotovost podigao je i MUP Srbije.

Akcija ROSU uznemirila je građane sjevera Kosova, a veliki broj njih okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.

Funkcioneri i članovi Srpske liste, koji su bili u Beogradu zbog sjednice Skupštine Srbije posvećene KiM, uputili su se jutros na vijest o akciji ROSU u Kosovsku Mitrovicu.

ROSU je rano jutros sa drugim cijevima upala na teritoriju sve četiri opštine na sjeveru KiM, a u Kosovskoj Mitrovici su se začule sirene. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije