Ex -Yu

Radman: Očekujemo objašnjenje i izvinjenje Srbije

Radman: Očekujemo objašnjenje i izvinjenje Srbije
Foto: Facebook Goran Grlić Radman | Radman: Očekujemo objašnjnje i izvinjenje Srbije

ZAGREB - Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da od Srbije očekuju zvanično objašnjenje i izvinjenje zbog spornog snimka objavljenog na Facebook nalogu teologa Miloša Stojkovića o posjeti Kninu.

Grlić Radman je na konferenciji za novinare rekao da je Hrvatska uputila protestnu notu zbog tog incidenta srpskom Ministarstvu spoljnih poslova preko ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića, prenijela je Hina.

"Po navodima našeg ambasadora, ministarstvo Srbije se ogradilo, tako su mu usmeno rekli, od neprimjerenih i štetnih izjava iz te video-objave. No, budući da smo mi službenim putem izrazili protest, notom, očekujemo isto tako pojašnjenje, adekvatnu reakciju, izvinjenje službenim putem od strane srpske vlade", rekao je hrvatski ministar.

Šef hrvatske diplomatije je rekao da policija istražuje incident i nije isključio mogućnost da bi, kada se utvrde sve činjenice, Miloš Stojković mogao da bude proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Hina još navodi, pozivajući se na dokument iz srpske ambasade, da član srpske delekacije na čijem je Facebooku objavljen snimak u kojem se govori o Kninu kao "srpskom okupiranom gradu", upšte nije trebalo da boravi u tom gradu, nego na Baniji gdje je bilo predviđeno da dijeli pomoć stradalima u nedavnom zemljotresu.

Delegacija na čelu s predstavnikom Ministarstva državne uprave i samouprave u kojoj je bio Stojković, trebalo je da boravi u Hrvatskoj od 24. do 26. januara radi dostave humanitarne pomoći stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, navodi se, kako javlja Hina, u noti srpske ambasade u Zagrebu poslatoj hrvatskim vlastima 23. januara.

"Nažalost, ta je posjeta bila zloupotrijebljena na način da je jedan član objavio video, skandalozan čin koji Hrvatska drži neprihvatljivim i provokativnim", rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je danas još rekao da Hrvatska "nema saznanja da Stojković to nije učinio", ali kaže "da se u svakom slučaju radi o članu srpske delegacije".

"Teolog koji je došao s humanitarnim ciljem taj je cilj zloupotrijebio i narušio vrlo osjetljive odnose, što nas vraća u prošlost i uznemiruje javnost", ocijenio je Grlić Radman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije