Ex -Yu

Rami i Haradinaju nejasno zašto Srbija blokira članstvo Kosova u UNESKO

Rami i Haradinaju nejasno zašto Srbija blokira članstvo Kosova u UNESKO
Foto: Ilustracija | Rami i Haradinaju nejasno zašto Srbija blokira članstvo Kosova u UNESKO

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama i kosovski premijer Ramuš Hardinaj izjavili su u Tirani da im je neobjašnjivo zbog čega Srbija blokira članstvo Kosova u UNESKO.

Haradinaj je, kako prenosi "RTK 2", na zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da će "Kosovo biti veoma bitan član ove organizacije", dok je Rama naveo da Srbija protivljenjem "više gubi nego Kosovo".

On, naime, misli da "ako kulturno nasljeđe Srba na Kosovu ima posebnu vrijednost za Srbiju, onda bi ona trebalo da insistira na članstvu Kosova".

"Albanija i Albanci su uvijek bili uz nas. Drago nam je da danas vidimo da Albanija i Kosovo imaju vrlo uticajne saveznike u svijetu, na čelu sa SAD. Odlučni smo da idemo naprijed na našem putu ka EU, zajedno sa Albanijom", rekao je Haradinaj.

Građani Kosova su, tvrdi Haradinaj, oduvijek pokazivali poštovanje prema manjinama koje žive na Kosovu, a njegova vlada je, kazao je, voljna da to poštovanje proširi i "prema svojim komšijama". 

"Na našem putu državnosti imamo izazove, ali osjećamo da imamo Albaniju i premijera Ramu uz nas”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj, koji boravi u prvoj posjeti Tirani nakon preuzimanje funkcije, sastao se danas i sa predsjednikom Ilirom Metom i predsjednikom albanskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije