Ex -Yu

Rampa u Savjetu bezbjednosti: Četvorka blokira raspravu o "Vojsci Kosova"

Rampa u Savjetu bezbjednosti: Četvorka blokira raspravu o "Vojsci Kosova"
Foto: N.N. | Rampa u Savjetu bezbjednosti: Četvorka blokira raspravu o "Vojsci Kosova"

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i o koracima Prištine ka formiranju "Vojske Kosova", preduzetim protivno Rezoluciji 1244 - drže dalje od SB Ujedinjenih nacija.

Kako "Novosti" saznaju, ove četiri države pokušavaju da sprječe da se na dnevni red naredne sednice Savjeta bezbejdnosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM trebalo da je da se, u redovnom tromjesečnom terminu, nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vrijeme predsjedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja. Njihovo ignorisanje slijedio je i Vašington, pa je ta tema - situacija na Kosovu i Metohiji - preskočena i u septembru tokom predsjedavanja Amerike.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsjedavajućeg Savjetu bezbjednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sljedeće sjednice stavi dva izvještaja o pokrajini koje je Guteres u proteklom periodu napisao. Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska sada pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svjetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Sklanjanje teme KiM sa stola SB UN posebno je problematično zbog činjenice da je parlament u Prištini usvojio nacrte tri sporna zakona, čime je praktično pokrenuo proceduru transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojnu formaciju, kršeći tako ne samo međunarodne sporazume i Rezoluciju 1244, već i sopstveni ustav. Prema kosovskom ustavu, osnivanje vojske nemoguće je bez saglasnosti srpskih predstavnika u prištinskom parlamentu.

Izveštaji generalnih sekretara UN, od 1999. godine pa sve do avgusta, uvek su razmatrani na svaka tri mjeseca, i ovo je prvi put za 19 godina da na sjednicama SB duže od šest mjeseci nije raspravljano o stanju na KiM. Većina zapadnih zemalja već nekoliko godina zagovara proređivanje sjednica na kojima se diskutuje o KiM, pa čak i njihovo ukidanje, tvrdeći da u svijetu ima pitanja koja su preča od ovog.

Guteres je, u izvještaju koji je pripremio za avgust, naveo da je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija. Konstatovao je "sa rastućom zabrinutošću" da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije riješeno. U međuvremenu, dogodilo se nekoliko novih incidenata u južnoj srpskoj pokrajini, a istraga o Ivanovićevom ubistvu nije se pomjerila s mrtve tačke.

Inače, Priština je juče nastavila aktivnosti na formiranju vojske. Komisija za unutrašnje poslove prištinskog parlamenta osnovala je radnu grupu čiji je zadatak da javno prezentuje nacrte zakona o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga.

Predsjednik novoformirane radne grupe Hadži Šalja saopštio je novinarima u Prištini da će radna grupa organizovati dva javna izlaganja nacrta zakona o transformaciji KBS koja bi trebalo da se održe u Prizrenu i Gračanici. Iako je Šalja rekao da očekuje da će javnom predstavljanju prisustvovati i predstavnici Srba, član Komisije za unutrašnje poslove Zoran Mojsilović rekao je da Srpska lista neće učestvovati u tome.

Palmer: Snažna podrška nezavisnosti

Sjedinjene Američke Države će i dalje pružati snažnu podršku kosovskoj nezavisnosti, saopštio je juče u Prištini, zamjenik američkog državnog sekretara Metju Palmer. On je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.

Kako su prenijeli prištinski mediji, Palmer je pozitivno ocijenio dosadašnja dostignuća Prištine i dodao da će SAD podržati evroatlantske integracije Kosova. Haradinaj je rekao da "SAD imaju ključnu ulogu u svim procesima na Kosovu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije