Ex -Yu

Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru

Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru
Foto: Sasa Miljevic/Pixsell | Razbijen krijumčarski lanac kokaina koji je iz BiH dolazio u Istru

RIJEKA - Devet hrvatskih i troje državljana BiH osumnjičeni su za krijumčarenje droge iz BiH u Hrvatsku, uhapšeno je 11 osoba, a jedna je u bijegu, saopšteno je na konferenciji za novinare u Pazinu nakon što je u velikoj policijskoj akciji zaplijenjeno više od 20 kilograma droge i razbijen lanac trgovine heroinom.

U ovoj velikoj akciji, nazvanoj "Grota" pronađeno je i oduzeto 19,2 kilograma heroina, 1,3 kilograma amfetamina, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji, te veći iznos novca.

Direktor Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta iz Rijeke Božo Barbarić rekao je da je akcija započela u novembru prošle godine kada su od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) primili početna saznanja da određene osobe krijumčare drogu iz BiH za ilegalno narkotržište Istre i Dalmacije.

On je naveo da je akcija finalizovana u posljednja dva dana, a kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 12 osoba - devet hrvatskih državljana i troje državljana BiH, koji su osumnjičeni za to krijumčarenje.

Istragom je utvrđeno da su oni od decembra 2020. do 14. oktobra ove godine nabavljali veće količine heroina i amfetamina u BiH radi kontinuirane neovlaštene proizvodnje i prometa droga na području Hrvatske kako bi ostvarili finansijsku i drugu materijalnu korist, prenose hrvatski mediji.

Vođa Službe za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Goran Rebić rekao je da je utvrđeno da se krijumčarenje obavljalo preko graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, u teretnim i ličnim vozilima.

Krijumčari su, dodao je, u vrijeme epidemioloških mjera ulazili u Hrvatsku koristeći fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke ili su navodili tranzit kao razlog ulaska u Hrvatsku.

On je istakao da je na području Splita i Istre izvršeno 30 pretresa osoba, domova, garaža i poslovnih prostora, u kojima su pronađeni droga, novčana sredstva i drugo.

Direktor Službe protiv organizovanog kriminaliteta istarske policijske uprave Dino Hajdarević rekao je da je policija tom akcijom presjekla distribuciju droge do većih istarskih gradova, odnosno do Pule, Labina, Poreča i Rovinja.

Uhapšeni su nakon kriminalističke obrade juče i prekjuče odvedeni u pritvor, dok se za osobom koja je u bijegu traga.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije danas da su aktivnosti provedene protiv lica koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teške droge, pranje novca i ulaganje u kupovine vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije