Ex -Yu

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića
Foto: Tanjug | Reakcije na ubistvo Olivera Ivanovića

BEOGRAD - Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je jutros hicima iz vatrenog oružja ispred sjedišta stranke u Kosovskoj mitrovici.

Ivanović je hitno prevezen u bolnicu, ali ljekari nisu mogli da mu pomognu ni nakon borbe za njegov život koja je trajala sat vremena.

Iz Srbije stižu osude ovog čina, a zvaničnici izjavljuju saučešće porodici.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je povodom ubistva Olivera Ivanovića da se nada da će počinioci brzo biti pronađeni i da će odgovarati.

"Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbjednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovu. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova", rekla je Zorana Mihajlović za Kurir.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Olivera Ivanovića.

"Ovo je zločinački i teroristički čin koji mora biti i biće kažnjen", izjavio je Đurić novinarima u Briselu.

On je dodao da je ubistvo Ivanovića napad na cijeli srpski narod.

"Cilj je da se izazove haos i da se srpski narod na KiM i cela Srbija gurnu u pakao sukoba", rekao je Ðurić novinarima u Briselu gdje je danas trebalo da predvodi delegaciju Beograda u tehničkim pregovorima sa Prištinom.

Ðurić je istakao da odgovori za ubistvo Ivanovića moraju da budu kažnjeni.

"Ko god da stoji iza ovog napada, a znamo da su prethodnih dana Srbiji pretili, i ratom od Kadrija Veseljija, različitih Albanaca do raznih drugih koji su prethodnih nedelja bez ikakvih reakcija međunarodne zajednice napadali srpsku imovinu...Ko god da stoji iza ovoga, bilo da stoji albanski, srpski ili bilo koji drugi kriminalci, moraju da budu kažnjeni i izvedeni pred lice pravde", rekao je Ðurić.

Lider radikala Vojislav Šešelj ostao je zatečen viješću da je Oliver Ivanović ubijen na Kosovu ispred svoje stranke.

"Veoma sam zaprepašćen i zatečen ovom vešću. Treba sačekati barem prve indicije i istražiti ko su ubice. Mi smo politički bili potpuno različiti, ali ovo je strašna vest", rekao je Šešelj za "Kurir".

EULEX osuđuje ubistvo Ivanovića i traži da se pronađu ubice

EU snažno osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića koje se dogodilo jutros i poziva institucije na Kosovu i Metohiji da učine sve napore da se pronađu počinioci, rečeno je Tanjugu u EULEX-u u Prištini.

"Izjavljujemo iskreno saučešće porodici Olivera Ivanovića. Pozivamo relevantne institucije vladavine prava na Kosovu da ulože sve napore kako kako bi se počinioci ovog zločina što prije pronašli i izveli pred lice pravde", rekla je za Tanjug portparolka EULEX-a Dragana Solomon.

Ona je dodala da će Eulex pružiti svu potrebnu podršku "vlastima u okviru svog mandata".

"Apelujemo na zajednicu da sarađuje sa vlastima i da održi mir i odgovornost u ovim teškim trenutcima", zaključila je ona.

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić zakazao je za danas u podne hitan sastanak sa predstavnicima KFOR-a, EULEKS-a i kosovske policije, rečeno je Tanjugu u kabinetu gradonačelnika.

Tema sastanka je bezbjednosna situacija u Kosovskoj Mitrovici nakon ubistva lidera građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije