Ex -Yu

"Regionu potrebno da ide naprijed, Balkan više nije bure baruta"

"Regionu potrebno da ide naprijed, Balkan više nije bure baruta"
Foto: Tanjug | "Regionu potrebno da ide naprijed, Balkan više nije bure baruta"

NOVI SAD - Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas, poslije trilateralnog sastanka sa zvaničnicima Srbije i Sjeverne Makedonije u Novom Sadu, da je regionu očajnički potrebno da ide naprijed i da je inicijativa, nazvana, inače, "mali Šengen", otvorena za sve na zapadnom Balkanu.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da se zajedno sa Srbijom i Albanijom pokreće inicijativa o jačem regionalnom povezivanju i šalje poruka da politički odnosi u regionu postaju jednostavniji, da Balkan više nije bure baruta, već region mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, 21. veka, posvećen boljem životu.

"Ovo nije sastanak koji se iznenada desio i ja bih želeo da vama pojasnim da on nema za cilj nikakve ekskluzivnosti, naprotiv, to je korak koji je preduzet da bi se obezbijedio opšte inkluzivni proces i u deklaraciji možete da pročitate da mi govorimo o šestorki sa Zapadnog Balkana tokom cijelog teksta", istakao je Rama.

Rama je rekao da otvorena pitanja koja postoje u samom srcu regiona ne bi trebalo da spriječe strane da se "slože da se ne slažu oko nekih pitanja", kao i da se dogovore oko onoga što se tiče svih građana.

Zaev je uvjeren da će uz pomoć ove inicijative region biti više poštovan, konkurentniji u svijetu i privlačniji i garđanima Balkana da ostanu i žive u regionu, i stranim investitorima da prave planove na osnovu širokog opsega naših resursa.

"Definisali smo naredni sastanak na Ohridu gdje ćemo nastaviti s konkretnim koracima i nadamo se da ćemo objaviti konkretne rezultate i potpisati sporazume", dodao je Zaev.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija kao zemlja kandidat za članstvo u EU ujedno i kopredsedavajuća Berlinskim procesom zajedno sa Bugarskom što će dati novi podstrek povećanju regionalne saradnje što je stremljenje svih u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije