Ex -Yu

Rektor Cetinjske bogoslovije pozvao političare na litije

Rektor Cetinjske bogoslovije pozvao političare na litije
Foto: Tanjug Arhiva | Rektor Cetinjske bogoslovije pozvao političare na litije

PODGORICA - Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović pozvao je večeras crnogorske političare da dođu na molitvene litije, jer moraju da shvate da ne mogu ratovati protiv svetinja i koristiti ih u dnevnu politiku.

"Svjedoci smo da su ljudi, koji vladaju ovom zemljom, lako mijenjali i politike i ideologije i to nije tema za svetinju, nikad ne bi bila tema da nije ovoga zakona. A sada kažemo, radite šta hoćete, samo ne dirajte svetinje, jer mi ih ne damo", poručio je otac Gojko, koji je predvodio dvije litije u Budvi.

On je istakao da je ono, što traži Crkva, rečeno prostim srpskim jezikom "Ne damo svetinje", upisano u deklaracije svih modernih država posljednjih 200 godina.

"Politika na jednu stranu, a crkva na drugu, to se zove sekularna država i mi se danas borimo za Ustav ove zemlje i njegovo poštovanje, koji baš tako i kaže", naglasio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

On je poručio da nema toga ko može zaustaviti litije, molebane, legitimni građanski protest.

"Ništa nas ne može umoriti i ako neko kaže iz vrha vlasti da su ove naše litije gubljenje vremena, odavde im poručujemo da su takve priče gubljenje vremena... Dođite među narod pa će vam biti jasno i šta su svetinje i kako se čuvaju", poručio je otac Gojko.

Kolašinci su, kao i svake nedjelje, litijom koja je krenula u 18.30, iskazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Prethodno je služen moleban u crkvi Svetog Dimitrija odakle su građani krenuli u litiju uzvikujući "Ne damo svetinje" i pjevajući duhovne pjesme.

Vjernici u Bijelom Polju krenuli su u litiju gradskim ulicama do hrama Svetog Nikole u Nikoljcu. Nakon molebana obratio im se sveštenik Milosav Jovanović, koji je ukazao kako čovjek hoće da oduzme ono što je Božje, a da ne znaju da se sve što je Božje ne da oskrnaviti.

"Potvrda svega toga jeste i ovaj silni narod koji su okuplja ovdje i širom Crne Gore, osjetio je to bezakonje i brani svoje svetinje", rekao je Jovanović i poručio da narod neće odustati dok zakon ne bude povučen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije