Ex -Yu

Roditelj i profesor iz Vukovara pisao Plenkoviću: Srpska djeca uče iz sveski

Roditelj i profesor iz Vukovara pisao Plenkoviću: Srpska djeca uče iz sveski
Foto: N.N. | Roditelj i profesor iz Vukovara pisao Plenkoviću: Srpska djeca uče iz sveski

Profesor i roditelj iz Vukovar Dragan Crnogorac uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak i medijima. Povod je maćehinski odnos prema srpskoj djeci u Hrvatskoj, odnosno nedostatku udžbenika za školovanje.

Naime, srpska djeca u Hrvatskoj nemaju udžbenike iz kojih mogu da uče. Kao građani drugog reda prisiljeni su da uče iz sveski, od onoga što zapišu dok im predaju učitelji ili nastavnici.

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske gospodinu Plenkoviću i ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak prenosimo u cjelosti.

"Uvaženi, da li znate da đaci u Republici Hrvatskoj od početka školske godine nemaju udžbenike za nastavu ili vas to i nije briga jer se radi o Srbima!!!

Sramota, užas, žalosno, ponižavajuće...

Evo, pošto smo preuzeli predsjedavanje Evropskim većem, neka cela Evropa zna kakva je situacija u Hrvatskoj.

Roditelj sam učenika Vb razreda Osnovne škole "Nikola Andrić" iz Vukovara i kao što svi znamo počelo je drugo polugodište i moje dijete kao i ostali učenici navedenog razreda do dan danas nemaju udžbenike za školu. Učenici su koji pohađaju manjinski model nastave na srpskom jeziku i pismu po modelu A. Ustvari imaju samo udžbenik i radne sveske za hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost i engleski jezik, udžbenike i radne sveske za preostale predmete nemaju. Udžbenici koja naša djeca nemaj od početka školske godine su:

  • Udžbenik za geografiju
  • Udžbenik za istoriju
  • Udžbenik za muzičku kulturu
  • Udžbenik za likovnu kulturu
  • Udžbenik za prirodu
  • Udžbenik za matematiku
  • Udžbenik za informatiku
  • Udžbenik za tehničku kulturu

I naravno, isto tako nemaju iz ovih predmeta i radne sveske

Ne znam da li i drugi đaci i njihovi roditelji imaju ovakvih problema u drugim razredima i školama, nadam se da nemaju, ali smatram da je ovo apsolutno prešlo svaku granicu. U javnost se iznose sve lepe stvari vezane za tzv. kurikuralnu reformu i kako đaci imaju besplatne udžbenike, kako su Vlada i ministarstvo sve platili, itd... Dok naša deca od početka godine sve pišu u sveske i iz njih uče, ili uz pomoć nastavnika dobijaju kopirane listiće iz nekih radnih sveski.

Nikada u stvari nije bilo gore!!!

Mi se prvo na neki način opet moramo zahvaliti nastavnicima i učiteljima što pomažu našoj deci i zato smo ih podržali u njihovom štrajku. Ali, za nas i našu decu nažalost nema ko da štrajkuje. Nama jedino preostaje da se nadamo da će nam pomoći mediji, da prenesu ovaj zahtev odgovornima u Republici Hrvatskoj, ali isto tako ovo pismo smo poslali u našu matičnu zemlju, da nam pomognu ako mogu.

I da se razumemo, mi ne tražimo nikakvu milostinju ili nešto što nemaju druga deca, učenici u Hrvatskoj. Ne želimo da budemo diskriminisani ni po jednom osnovu, mi želimo da nam neko omogući da kupimo udžbenike za našu decu, kako bi samo mogli normalno da pohađaju nastavu.

Otac i roditelj,

Dragan Crnogorac"

(kurir.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije