Ex -Yu

Rusi optuženi za trovanje špijuna u Engleskoj povezani sa pokušajem ubistva Đukanovića?

Rusi optuženi za trovanje špijuna u Engleskoj povezani sa pokušajem ubistva Đukanovića?
Foto: N.N. | Rusi optuženi za trovanje špijuna u Engleskoj povezani sa pokušajem ubistva Đukanovića?

Rusi optuženi za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripalja povezani su sa zavjerom za ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića, navodi "Dejli telegraf".

Pasoši Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, najvjerovatnije lažni, izdani su u istoj seriji kao pasoš poručnika Eduarda Šišmakovog, oficira GRU optuženog da je u oktobru 2016. organizovao atentat na Mila Đukanovića.

Nalazi sugerišu da su posebni autoriteti izdali pasoše pripadnicima vojne obaviještajne službe.

Istraživanje novinarske organizacije "Bellingcat" i "The Insider Russian" takođe je pokazalo da je Petrov mnogo putovao kroz zapadnu Evropu prije napada nervnim agensom novičok na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solsberiju u martu ove godine.

Nejasno je da li ga je na tom putu pratio Boširov, čije podatke o putovanju nisu dobili istražitelji.

Sada se objavljeno da postoji samo 26 brojeva pasoša između putnog dokumenta Petrova i lažnog pasoša za Šišmakova, koji je organizovao neuspjeli državni udar uoči crnogorskih izbora u oktobru 2016. godine, koji mu je izdat pod pseudonimom Eduard Širokov.

Pasoš za Širokova izdat je u avgustu 2016. godine, a poseban organ izdao je samo 26 takvih pasoša od aprila 2016. od kada je Petrov počeo putovanja.

Britanski mediji "Skaj njuz" i "Telegraf" objavili su tajno snimljene fotografije na kojima se navodno nalaze ruski obaviještajci Eduard Šišmakov i Vladimir Popov u društvu srpskog državljanina Aleksandra Sinđelića, za koje se smatra da pružaju ključne dokaze da su Rusi imali plan za nasilan državni udar koji bi se završio atentatom na Mila Đukanovića.

Interpol je izdao potjernicu za Šišmakovim. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, tokom kojeg je planirano ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, propao je, samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se desi zaključuje se u tekstu Dejli Telegrafa.

Eduard Šišmakov, koga strani mediji označavaju kao jednog od organizatora neuspjelog puča u Crnoj Gori i oficira ruske obaviještajne službe GRU, radio je i kao vojno-pomorski ataše u Poljskoj 2014.

Osim njega, za planiranje puča u Crnoj Gori optužen je i Rus Vladimir Popov. (blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije