Ex -Yu

Rusija osudila poteze Prištine

Rusija osudila poteze Prištine
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Rusija osudila poteze Prištine

​MOSKVA - Rusija je oštro osudila jučerašnje poteze prištinskih vlasti, ocijenivši da su povezani sa predstojećim lokalnim izborima.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da Moskva "odlučno osuđuje ispade kosovskih rukovodilaca" uoči lokalnih izbora 17. oktobra.

"Odlučno osuđujemo ispade kosovskih rukovodilaca koji se osjećaju nekažnjivim i koriste bilo koji povod uoči lokanih izbora kako bi među lokalnim stanovništvom postigli eksploziju srbofobije i obezbijedili prevagu ultranacionalističkih snaga, nesposobnih za pregovore", navela je Zaharova.

Zaharova je "upozorila da takva politika Prištine i nejasna reakcija njenih spoljašnjih šefova neizbiježno provocira klizanje ka otvorenom sukobu i da uništava pretpostavke za dijalog".

"Zahtijevamo da Kfor ispunjava svoje obaveze u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN radi smirivanja raspojasanih albanskih radikala", navela je Zaharova.

Dodala je da NATO u potpunosti snosi odgovornost za osiguranje mira i bezbjednosti. Ona je navela da su specijalne snage kosovske policije juče "ponovo upale" na sjever Kosova i time prekršile sporazum od prije nekoliko nedjelja, postignut uz posredstvo EU.

 

(B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije