Ex -Yu

Ružiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Ružiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju
Foto: Tanjug/AP | Ružiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

BEOGRAD - Branko Ružić, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, iako je uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.

Ružić je trebao da prisustvuje Danu Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji se tradicionalno organizuje na Vidovdan, 28. juna, svake godine.

"Odluka da resorni ministar ne prisustvuje svečanoj sednici povodom dana jednog od naših najznačajnijih univerziteta još jedan je u nizu dokaza koji potvrđuju osion odnos privremenih vlasti u Prištini i njihovu nespremnost na bilo kakav kompromis i poštovanje bilo kakvog dogovora", rekao je Ružić.

On je naveo da svečanost, u slavu obrazovanja i znanja, ni na koji način ne ugrožava privremene prištinske vlasti, ali izgleda da, ipak, tradiciju i snagu našeg obrazovanja doživljavaju kao prijetnju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Ulazak na Kosovo i Metohiju, na prelazu Jarinje, zabranjen je juče i Mihailu Jovanoviću, direktoru Kancelarije za IT i eUpravu, uprkos unaprijed odobrenom ulasku i svim ispoštovanim procedurama.

Njegova posjeta je planirana zbog otvaranja dva IT centra: u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Vraćen sam s administrativnog prelaza Jarinje bez ikakvog obrazloženja", naveo je Mihailo Jovanović u pisanoj izjavi.

On je istakao i da njegova posjeta nije imala nikakve veze s politikom i da su željeli da puste u rad novoopremljene multifunkcionalne IT centre na sjeveru i jugu Kosova i Metohije: u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

"Ne mogu a da se ne zapitam kome smetaju digitalni centri za edukaciju mladih, koji bi bili na usluzi svim građanima? Kakva opasnost preti od usluga poput eBebe i ostalih usluga eUprave?", upitao je Jovanović, saopšteno je iz Kancelarije za IT. (RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije