Ex -Yu

SDA Hrvatske: Bošnjaci su trenutno nacionalna manjina treće kategorije

SDA Hrvatske: Bošnjaci su trenutno nacionalna manjina treće kategorije
Foto: Facebook | SDA Hrvatske: Bošnjaci su trenutno nacionalna manjina treće kategorije

ZAGREB - Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Armin Hodžić rekao je u nedjelju da je bošnjačka nacionalna manjina nezadovoljna nepovoljnim položajem Bošnjaka u Hrvatskoj za što stranka dijelom smatra odgovornom nezainteresiranost saborske poslanice Ermine Lekaj Prljaskaj za zastupanje njihovih interesa u Hrvatskom saboru, te je najavio svoju kandidaturu za saborskog predstavnika Bošnjaka u idućem izbornom ciklusu

"Kada govorimo o Bošnjacima u Hrvatskoj, uvijek kao predstavnici bošnjačke nacionalne manjine ističemo da je taj položaj izuzetno loš", rekao je Hodžić na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu.

Istaknuo je kako su Bošnjaci druga po broju nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, ima ih više od 31.500, a uprkos tome, svoju izbornu jedinicu dijele s četiri druge nacionalne manjine – Albancima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima, te su u izbornom ciklusu 2015. i 2016. godine izgubili mogućnost da imaju svoga predstavnika u Hrvatskom saboru, prenosi Hina. 

"Unazad nekoliko godina Bošnjaci su izgubili svoj glas u Hrvatskoj, izgubili su mogućnost da artikuliraju svoje stavove i interese, da ih prezentiraju institucionalno, te da se izbore za iste", rekao je Hodžić. U trenutnim okolnostima, ustvrdio je, Bošnjaci su u Hrvatskoj nacionalna manjina "ne druge, već treće kategorije".

Nezadovoljan dosadašnjim zastupanjem Bošnjaka u Hrvatskom saboru od strane nezavisne poslanice Ermine Lekaj Prljaskaj, Hodžić je najavio svoju kandidaturu za predstavnika Bošnjaka u Hrvatskom saboru u idućem izbornom ciklusu, u 12. izbornoj jedinici.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić prozvao je poslanicu Lekaj Prljaskaj za nezainteresiranost, nekvalitetan rad, te izbjegavanje saradnje i komunikacije, napomenuvši kako su vrata predstavnika bošnjačke nacionalne manjine za saradnju s Lekaj Prljaskaj uprkos tome i dalje otvorena.

 

"Mi je pozivamo i ovim putem da otvori vrata svojeg ureda i počne surađivati s legitimnim predstavnicima bošnjačke nacionalne manjine u RH", rekao je Omerbašić.

Hodžić se takođe kratko osvrnuo na odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako "apsolutno pozdravlja izjave hrvatskog državnog vrha da je Hrvatska najveći prijatelj BiH". Smatra, međutim, da te izjave treba potkrijepiti i djelima, "odnosno, da ono što se govori, treba implementirati u praksi".

Prema njegovom mišljenju, problem je što državni vrh Republike Hrvastke sliku i informacije o stanju u BiH dobiva "putem samo jednog kanala, HDZ-a BiH, odnosno, njegovog lidera Dragana Čovića".

"Kao što smo mogli vidjeti, posljednja politička djelovanja Dragana Čovića ogolila su sve ono što smo mi isticali i naglašavali unazad godinu i pol dana, dakle i prije održavanja izbora u BiH, a to je da ne postoji tolika razina problema između Hrvata i Bošnjaka koja je nepremostiva", kazao je predsjednik SDA Hrvatske Hodžić. 

Napomenuo je da je Čovićev odlazak na obilježavanja Dana Republike Srpske bio prvi od kad je taj dan proglašen neustavnim, što "daje potpuno drugu sliku i šalje potpuno drugu poruku od onoga što se događalo ranije".

"Smatram da to nije u skladu s onim kako Hrvatska vodi svoju vanjsku politiku kao zemlja članica EU. Zbog toga se nadam da će hrvatski državni vrh shvatiti da je potrebno pronaći način da dođe do dijaloga između legalnih i legitimnih predstavnika Bošnjaka u BiH i svih drugih, koji predstavljaju i Hrvatske i Srbe, te da će se naći zajednički jezik i postići konsenzus oko nekih vitalnih pitanja koja su u zadnje vrijeme izašla na vidjelo u BiH", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije