Ex -Yu

Sa 51 političkom partijom oni su lideri u regionu!

Sa 51 političkom partijom oni su lideri u regionu!
Foto: Anadolija | Sa 51 političkom partijom oni su lideri u regionu!

U Crnoj Gori zvanično je registrovana 51 politička partija, po čemu je vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Prema ocjeni analitičara, u susret parlamentarnim izborima 2020. godine može se očekivati osnivanje novih stranaka.

Iz Ministarstva javne uprave, koje vodi Registar političkih stranaka u Crnoj Gori, kažu kako je posljednja politička partija koja je upisana u Registar - Biram Crnu Goru. Upisana je 10. augusta prošle godine što znači da tokom tekuće 2019. nije bilo novih partija na političkoj sceni.

Dvjesto potpisa za osnivanje partije

U Crnoj Gori je za osnivanje političke partije potrebno sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625 hiljada, odnosno na broj građana s pravom glasa, kojih je oko 500 hiljada, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Na svakih 12 hiljada građana Crne Gore dođe po jedna politička partija. Poređenja radi, u Hrvatskoj na 3,8 miliona birača ima 162 stranake, dok u Srbiji, na sedam miliona birača, postoji 113 partija. U Bosni i Hercegovini, na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

Politički avanturizam 

Za analitičara Sergeja Sekulovića, sloboda udruživanja, kao i sloboda političkog udruživanja spada u osnovna ljudska prava. Sekulović u razgovoru za AA ističe da bi u tom kontekstu mogli reći da je takav podatak ohrabrujući.

"Međutim, ovoliki broj partija u društvu koje broji nešto više od 600.000 stanovnika govori da se nerijetko radi kako o avanturizmu, tako i o pokušaju da se i zloupotrijebi sistem. Naravno, ad hoc partije mogu da posluže i kao dio šireg manipulativnog mehanizma", kaže Sekulović.

On smatra da crnogorskom društvu treba konsolidovanje političkog sistema, koji bi svojom snagom obesmislio bilo kakvo eksperimentisanje.

"Sa druge strane, kako sistem nije do kraja definisan, ostaje otvoreno polje za pojavom novih partija", ističe Sekulović.

Nove partije unutar opozicije

Nove partije u Crnoj Gori formiraju se uglavnom unutar opozicionog bloka. U prethodne četiri godine nezadovoljno članstvo SNP-a formiralo je Demokratsku Crnu Goru, desio se rascjep i u Pozitivnoj Crnoj Gori, čiji je dio članova formirao Građanski pokret URA. Nekadašnji lider DF-a Miodrag Lekić je zbog neslaganja sa članovima Predsjedništva formirao DEMOS, a onda nakon rascjepa u ovoj partiji, članovi okupljeni oko Gorana Danilovića odlučili da osnuju Ujedinjenu Crnu Goru. Rascjep u SDP-u doveo je i do formiranja Socijaldemokrata.

Prošle godine osnovana je i Prava Crna Gora, čiji je lider bivši novinar Marko Milačić. Takođe, krajem prošle godine "Grupa građana Saša Mijović" koja je djelovala na lokalnom nivou i kandidovala svoju listu na prethodnim podgoričkim izborima, prerasla je u Građanski pokret "Nova ljevica" koja će kako su najavili djelovati na nacionalnom nivou.

U susret izborima aktuelna je priča o novim partijama. Početkom maja ove godine formiran je politički savez "Da svako ima", koji čine Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i Posebni klub poslanika.

Analitičar Sergej Sekulović vjeruje da se u izbornoj 2020. godini vjerovatnoća za formiranje novih partija povećava.

"to kako onih koje bi mogle poslužiti u manipulativne svrhe, tako i onih koji bi mogle izdržati probu vremena. U svakom slučaju, ovom pitanju treba prići s dužnom pažnjom i odrediti adekvatnu ravnotežu između slobode udruživanja i sprječavanja potencijalnih zloubotreba", zaključuje Sekulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije