Ex -Yu

Salvini: Zbogom Merkel, Šulc i Junker

Salvini: Zbogom Merkel, Šulc i Junker
Foto: N.N. | Salvini: Zbogom Merkel, Šulc i Junker

RIM - Italijanski populistički i desno orijentisani ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini ocijenio je da je "stari sistem" poražen na izborima u njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

"U Bavarskoj je trijumfovala promjena, a EU je izgubila", napisao je na "Tviteru" Salvini, koji je i potpredsjednik Vlade Italije iz redova desničarske Lige.

On je dodao da se dogodio "istorijski poraz hrišćanskih demokrata i socijalista, dok su prvi put prijatelji iz Alternative za NJemačku /AfD/ ušli u regionalni parlament".

Prema preliminarnim rezultatima, Hrišćansko socijalna unija i Socijaldemokratska partija /SPD/ doživjeli su veliki pad podrške, dok je AfD sa oko 10 odsto glasova uprvom pokušaju ušla u parlament u Minhenu.

"Zbogom Merkel, Šulc i Junker", zaključio je Salvini, prenijela je DPA.

Poruka je upućena njemačkom kancelaru Angeli Merkel, bivšem predsjedniku Evropskog parlamenta i nekadašnjem lideru SPD-a Martinu Šulcu i predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru.

Italijanske socijaldemokrate ukazuju na dobar rezultat Zelenih i smatraju da je dobro što je njihova stranka dobila skoro dvostruko više glasova od desno orijentisanih nacionalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije