Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Šarčević: Odluka da se izbaci Desanka Maskimović nije konačna

Šarčević: Odluka da se izbaci Desanka Maskimović nije konačna
Foto: Tanjug/Arhiva | Šarčević: Odluka da se izbaci Desanka Maskimović nije konačna
Tanjug

BEOGRAD - Odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda gimnazije isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje", nije konačna, kazao je ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević i dodao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji obim udjela Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Kako je istakao, radi se o pokušaju Zavoda da se preorganizuje ono što Desanka Maksimović ima u školskom sistemu, ali ono što je važno istaći da je sve u proceduri i radnoj verziji.

"Sigurno kao ministar neću dozvoliti, ne da bude smanjena, nego da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku sam preneo i Zavodu i Savetu", kazao je ministar.

Kako je objasnio, procedura je da predlog Zavoda ide Nacionalnom prosvjetnom savjetu na dalju procjenu.

"Zavod je stručno telo, njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem", objasnio je Šarčević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije