Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Sari Vidak još sedam dana kućnog zatvora

Sari Vidak još sedam dana kućnog zatvora
Foto: Ilustracija | Sari Vidak još sedam dana kućnog zatvora
Tanjug

BEOGRAD - Beograđanka Sara Vidak (21) koja je jesenas u Crnoj Gori osuđena na četiri mjeseca zatvora zbog napada na sudiju Prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić u avgustu 2018. godine, neće ići u zatvor na izdržavanje kazne, već će biti još sedam dana u kućnom zatvoru u svom stanu.

Naime, nakon procedure za izvršenje strane sudske presude po zamolnici Osnovnog suda u Kotoru, Viši sud u Beogradu joj je preinačio kaznu na mjesec dana kućnog zatvora bez elektronskog nadzora (nanogice).

"U kaznu će joj biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u Crnoj Gori", rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Beograđanka je u pritvoru bila od 14. avgusta do 5. septembra, odnosno 23 dana, tako da joj, ostaje da izdrži još sedam dana kućnog zatvora.

Olakašavajuće okolnosti koje je cijenio crnogorski sud - da Vidakova nije osuđivana, da je mlada, kao i da se korektno držala za vrijeme trajanja postupka, bez otežavajućih okolnosti, Viši sud u Beogradu je ocijenio kao "naročito olakšavajuće", pa joj je ublažio kaznu ispod minimalne zakonske kazne.

Vidak, koja ima i srpsko i kanadsko državljanstvo, osuđena je za krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Ona je, prema presudi, 14. avgusta napala sudiju Prekršajnog suda u Kotoru Jelenu Stanišić u prostorijama suda nakon što je njenom momku izrekla kaznu za saobraćajni prekršaj.

Najprije joj je, kako piše u presudi kotorskog suda, prepriječila štok od vrata, uz pitanje "Koje je tvoje prezime? Čuće se za ovo!", a potom ju je, kako piše u presudi, udarila po desnoj šaci, stegla joj zglob, a potom i "zavrnula" ruku.

Vidak i njeni advokati su sve vrijeme tvrdili da je sudija nju najprije verbalno i fizički napala, a kada je navodno shvatila šta je uradila, optužila je djevojku da ju je napala dok je obavljala dužnost.

Ova presuda je donijeta u skladu sa Ugovorom između Srbije i Crne Gore o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima iz 2009. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije