Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Sarma će se "kuvati" 14 i po godina u zatvoru

Sarma će se "kuvati" 14 i po godina u zatvoru
Foto: N.N. | Sarma će se "kuvati" 14 i po godina u zatvoru
N.N.

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na 14 i po godina zatvora Novosađanina Miću Nikolića zvanog Sarma, a njegove saradnike na kazne od godinu i po do 13 godina zatvora povodom optužbi da su krijumčarili skank iz Albanije i sa teritorije Kosova i Metohije, do hapšenja 2012.

Ovo je druga prvostepena presuda pošto je prvu ranije djelimično ukinuo Apelaconi sud u Beogradu i naložio da im se suđenje ponovi.

Nikoliću je izrečena i novčana kazna od 200.000 dinara i oduzimanje imovinske koristi od 1.700 evra, 27.000 dinara i 142 dolara.

Pored Nikolića zbog droge su osuđeni Agron Hodža na 13 godina zatvora, Rajko Savić na 11 i po, Miloš Ivaz na 10 i po, Ismail Krasnići na sedam, a Miodrag Vranić na četiri godine zatvora.

Zbog krivičnog djela sprečavanje i ometanje dokazivanja, uticanjem na svjedoke u ovom slučaju osuđeni su Dragoslav Drobnjaković na 20 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 200.000 dinara i Miloš Bajić na godinu i po dana zatvora i istu novčanu kaznu.

Nikolićeva supruga Milana zbog istog djela je dobila uslovnu osudu od godinu dana zatvora sa rokom provjere od tri godine i novčanu kaznu od 150.000 dinara.

I na novu presudu i oni i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese konačnu presudu.

Nikolić je 2012. godine u martu bio sa saradnicima u Novom Sadu i Kraljevu zbog sumnje da su se duže vrijeme bavili krijumčarenjem skanka.

Ta grupa je kako se sumnja, u Albaniji i na teritoriji AP Kosovo i Metohija, od NN lica neovlašćeno nabavljala veće količine marihuane i tu opojnu drogu transportovali do Novog Sada, gdje su je smještali u zakupljene stanove i lokale ili u poslovne prostorije Savićeve firme.

Potom su marihuanu neovlašćeno prodavali drugim dilerima narkotika u Novom Sadu, Beogradu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Nikolić je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode, ali je 8. novembra 2015. godine po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal ponovo uhapšen sa još troje osumnjičenih da su pokušali da sa više desetina hiljada evra podmite svjedoka u ovom postupku za trgovinu drogom.

Inače 2013. godine, Specijalni sud je privremeno oduzeo od Nikolića i sa njim povezanih trećih lica 29 stanova u Novom Sadu od 30 do 200 metara kvadratnih, zatim 15 garažnih mjesta, 20 lokala, kao i gradsko-građevinskog zemljište u Subotici, jer postoji sumnja da su kupljeni novcem proisteklim iz krivičnog dijela.

Konačna odluka o mogućem trajnom oduzimanju ove imovine biće doneta tek nakon pravosnažne presude koja mora biti osuđujuća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije