Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Saslušani sveštenici u Podgorici zbog plivanja za časni krst

Saslušani sveštenici u Podgorici zbog plivanja za časni krst
Foto: Arhiva/Ilustracija | Saslušani sveštenici u Podgorici zbog plivanja za časni krst
N.N.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici zatražilo je da se prikupe izjave od sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske povodom plivanja za časni krst.

Plivanje je, kako je navedeno, organizovano, uprkos zabrani okupljanja.

Na informativni razgovor pozvan je iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici Danilo Romanov, koji je prisustvovao plivanju za časni krst na Skalinama, a kasnije se pridružio vjernicima u hladnoj moračkoj vodi.

On je, povodom ovog događaja, saslušan u Centru bezbjednosti Podgorica, objavila je Pobjeda.

Na informativni razgovor, prema informacijama "Vijesti", pozvan je iguman Danilo Trpčevski.

"Bilo je fino. Par ikona je bilo tu. Mi smo se pomolili, oni su kucali na mašine i to je to", rekao je Trpčevski nakon saslušanja.

Pristalice Mitropolije crnogorsko-primorske okupile su se danas na podgoričkim Sastavcima u plivanju za časni krst povodom obilježavanja Bogojavljenja, praznika krštenja Isusa Hrista. Mitropolija je ranije odlučila da ne organizuje plivanje povodom obilježavanja Bogojavljenja.

Najbrži je do krsta doplivao dvadesetogodišnji Petar Svičević.

Vjernicima se u hladnoj moračkoj vodi pridružio i iguman manastira Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici Danilo Romanov.

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić obilježio je praznik Bogojavljenje tradicionalnim kupanjem, kod Krstionice na Miholjskoj prevlaci u Bokokotorskom zalivu.

Milačić je uputio video-poruku i čestitku povodom Bogojavljenja, u kojoj, između ostalog, ističe da su građani zaronili i izronili na ulicama Crne Gore, "u litijama vremena o kojima će pričati istorija, da prolaze godine i ljudi, ali nikada vrijeme Boga neće proći".

"U želji za mirom, vapeći za Bogom, vapeći za đedom, Mitropolitom, neka u dušama svih pobijedi ona želja koju je svako za sebe u ponoć zamislio zagledan u tačku neba u kojoj se uvijek javlja Gospod. Braćo i sestre, pravoslavni rode, neka nam je nazdravlje Bogojavljenje, zagledajmo se u odraz bogojavljenske vode ili bogojavljenskog neba jer ćemo u tom odrazu pronaći ljude koji će od nas postati i opstati. Bog se javi! Crna Gora se javi", poručio je Milačić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije