Ex -Yu

Sasoli u Sobranju: Nije rečeno jasno "ne", samo je odložena odluka

Sasoli u Sobranju: Nije rečeno jasno "ne", samo je odložena odluka
Foto: Anadolija | Sasoli u Sobranju: Nije rečeno jasno "ne", samo je odložena odluka

SKOPLJE - David Sasoli, predsjednik Evropskog parlamenta (EP), drugog dana zvanične posjete Sjevernoj Makedoniji, održao je govor u Sobranju.

Sasoli je naglasio da je u Sjevernu Makedoniju došao kako bi pokazao da dijeli razočarenje što nije određen datum za početak pregovora s Evropskom unijom. Istakao je da to, ipak, nije istorijska greška, nego istorijska pauza, jer Savjet EU nije izreklo definitivno i jasno "ne".

Predsjednik EP-a je takođe rekao da na poteškoće treba gledati s optimizmom, dodajući da će se razmotriti primjedbe i rezervisanost nekih zemalja članica.

Talat Džaferi, predsjednik Sobranja kazao je da se Sasoli dokazao kao iskren i posvećen prijatelj Sjeverne Makedonije.

"Pismo koje ste poslali Savjetu EU, neposredno prije sastanka, rezolucija usvojena prošle sedmice u Strazburu, inicijativa italijanskog premijera Đuzepea Kontea, ranije preporuke EU i optimistični zaključci Savjeta EU u 2018. i 2019. godini jasan su pokazatelj da smo na pravom putu, da imamo punu podršku naših građana i da imamo istinske prijatelje u Evropskom parlamentu da nastavimo istim intenzitetom i zamahom s reformama u našem društvu“, naglasio je Džaferi.

S druge strane, predsjednik EP rekao je da je jedna prilika izgubljena, ali da će učiniti sve kako bi se stvorila nova.

"Nije rečeno jasno 'ne', samo je odložena odluka. Naša snaga je u tome da su sve evropske institucije, Evropski parlament, Evropska komisija i Evropski savjet istog mišljenja da bi pristupni proces trebao početi. U praksi se samo odlaže odluka i sigurni smo da će ono što su neke države rekle u napomenama biti regulisano u smislu korekcije odluke koju ćemo donijeti u budućnosti", poručio je Sasoli.

Tokom boravka u parlamentu Sjeverne Makedonije, Sasoli je imao je bilateralni sastanak s Džaferijem kao i sa šefovima poslaničkih klubova.

Sasoli se sastao i sa Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sjeverne Makedonije. Predsjednik EP juče je imao prijem kod premijera Zorana Zaeva.

Riječ je o prvoj službenoj posjeti novog predsjednika Evropskog parlamenta izvan granica Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije