Ex -Yu

Selak: Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni

Selak: Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni
Foto: Pixnio | Selak: Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni

SLATINA - Avion MIG-21 tokom planske obučne aktivnosti srušio se na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji, javlja Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH), a oglasio se i vojni pilot Ivan Selak.

"Tportal" navodi da su se oba pilota uspjela katapultirati, te da je jedan odmah pronađen, dok se za drugim još traga.

Kod Slatine se srušio MiG. Radi se o avionu dvosjedu.

"Index" je o padu MIG-a kod Slatine kontaktirao za komentar poznatog vojnog pilota, Ivana Selaka.

“Sigurno je da sada slijedi istraga. Saznao sam da su se oba pilota katapultirala. Pretpostavljam da se dogodio neki tehnički problem. Ali svašta je moguće, primjera da ptica uleti u motor. Prema onome šta ja znam, je da su oba pilota iskočila”, rekao je Selak.

Potom je veteran letenja dodao:

“Što se tiče aviona, nije bitno jesu li novi ili stari. Ne postoje stari ili novi avioni, već ispravni ili neispravni. Nema šanse da je netko odobrio let na neispravnom avionu. Događaju se i padovi F-35 aviona, najnovijih modela”, dodao je Selak.

Kako nezvanično saznaju hrvatski mediji, uzrok nesreće je otkazivanje motora

"Jutarnji list" navodi da mu je potvrđeno da se jedan pilot katapultirao i javio preko radio-veze, dok za drugom traje intenzivna potraga. Prema mestu pada MiG-a uputio se helikopter Hrvatske vojske. 

O incidentu se na službenim stranicama oglasilo i Ministarstvo odbrane.

"Avion Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MIG-21 tokom planske trening aktivnosti u utorak 6. decembra 2022. godine prije 14.00 časova srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Prduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, izvijestilo je Ministarstvo odbrane. MIG se srušio na na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji", saopštili su iz MORH-a. 

Kako saznaje "Index", na mjesto pada MiG-a idu ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH, Robert Hranj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije