Ex -Yu

Selaković: Srbija može da bude zadovoljna izlaganjem Tanina

Selaković: Srbija može da bude zadovoljna izlaganjem Tanina
Foto: Tanjug/AP | Selaković: Srbija može da bude zadovoljna izlaganjem Tanina
Tanjug

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Njujorku, nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN na kojoj je predstavljen redovni šestomesečni izvještaj o radu UNMIK-a, da Srbija može da bude zadovoljna objektivnim i jezgrovitim izlaganjem šefa UNMIK-a kao i djela stalnih i nestalnih članica, koje su podržale teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Rezoluciju 1244 i mandat UN misije na KiM.

"Izveštaj generalnog sekretara izazvao je odobravanje, jer na jezgorvit i objektivan način govori o onome što se desilo pre mesec dana, a što ovaj šestomečni izveštaj ne obuhvata", rekao je Selaković za Tanjug.

U uvodnom govoru šefa UNMIK-a, specijalnog prestvnika generalnog sekretara Zahira Tanina se na jezgrovit način našlo i ono što se dešavalo 13. oktobra i nakon 15. septembra, a odnosilo se na incidente na Jarinji i Brnjaku, na razmeštanje specijalnih policiskih jedinica mimo dogovora u Briselu i na kraju, na dešavanja u kojima je postojala upotreba sile pod izgovorom borbe protiv šverca i organizovanog kriminalna, rekao je ministar.

Prema njegovim riječima, "drugi utisak je pored tradicionalne podeljenost izmedu stalnih članica - SAD, Velike Britanije i Francuske sa jedne i sa druge strane Rusije i Kine, nedvosmisleni i vrlo jasan stav većine nestalnih članica".

"Kada pogledate kako su govorili predstavnci Indije, Tunisa, Vijetnama, Kenije, Meksika i videlo se da je većina jasno i nedvosmisleno podržala teritorijalni integritet Srbije, našu posvećenost dijalogu i osudila jednostrane poteze Prištine", rekao je Selaković.

On je naglasio kao veoma značajno to što su svi oni podržali mandat UNMIK-a i Rezolcuiju 1244 u okviru koje mora da se dođe do održivog rješenja kosovskog pitanja.

"To je nešto po čemu će sednica postati zapamćena i značajna za nas", rekao je ministar i dodao da se ne bi forkusirao na ono što je govorila predstvnica Prištine.

Srbija je, kako je naglasio, "iznela svoju poziciju i posvećenost dijalogu i ukazala da Priština konstatno u nizu nekoliko meseci potuno podriva dijalog i odbacuje sve oko čega je postignut dogovor".

Prema riječima Selakovića, Priština i pored plasiranja laži i podmetačina i različitih lažnih konstrukcija, čiji je cilj da podriju poziciju Srbije, ipak nije uspela".

"Nastavićemo da se borimo. Naši interesi su legitimni, počivaju na međunarodnom javnom pravu i rezolucijama Saveta bezbednosti. Borba nije laka, zahtevna je, ali naši motivi su mnogo viši i značajniji od svega. Imamo motiv da se borimo da zaštimo sigurnost našeg stanovištva na KiM da sačuvamo interese naše drzave da u toj bori ostanemo istrajni", rekao je Selaković.

Ministar je dodao da je to borba koju je definisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i da Srbija ostaje na toj liniji.

Ministar Selaković je najavio da će se danas sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, sa kojim će razgovarati o posljednjim dešavanjima na KiM, kao i konstantom djelovanju Prištine na podrivanju dijaloga i nerealizovanim, a preuzetim obavezama iz Briselskog dijaloga, poput Zajednice srpskih opština.

"To je nešto za šta ćemo se boriti i nećemo odustati i sastanak ćemo iskoristiti da generalnog sekretara UN upoznamo sa tim", rekao je Selaković koji se danas pred početak sednice sastao sa predsjednikom SB UN, kenijskim ambasadorom Martinom Kimanijem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije