Ex -Yu

Šešelj zakazao Otadžbinski kongres SRS u Hrtkovcima 4.maja

Šešelj zakazao Otadžbinski kongres SRS u Hrtkovcima 4.maja
Foto: Ilustracija | Šešelj zakazao Otadžbinski kongres SRS u Hrtkovcima 4.maja

BEOGRAD - Lider radikala Vojislav Šešelj zakazao je za 4.maj Otadžbinski kongres SRS-a u Hrtkovcima, mjestu zbog kojeg ga je Haški tribunal osudio na 10 godina zatvora zbog progona, deportacije i podsticanja deportacije Hrvata iz Vojvodine, prenosi novosadski portal 021.

Kako navodi, kongres će biti održan u kući koju je Šešelj kupio prošle godine u Hrtkovcima, a na kojoj je neonskim svjetlima istaknuto "Kuća Vojislava Šešelja".

Portal podsjeća da su radikali još prošle godine zakazali skup u Hrtkovcima za 6. maj, tačno 26 godina poslije mitinga u tom selu, na kom su pročitana imena onih Hrvata koji su se navodno opredijelili za Zbor narodne garde Hrvatske, a poslije kojeg je navodno krenulo iseljavanje Hrvata.

Međutim, prošlogodišnji skup u Hrtkovcima nije uspio, jer ga je zabranio MUP, ali se predsjednik SRS okupljenim pristalicama obratio u Jarku.

Ovog puta, tvrdi 021, radikali će slobodno moći u Hrtkovce na Otadžbinski kongres, na kojem će glasati o predsjedniku.

Na pitanje zbog čega organizuju kongres baš u Hrtkovcima, predsjednik poslaničke grupe SRS u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kaže da se u tom selu nalazi sjedište Komiteta za odbranu Vojislava Šešelja, ali da je tamo sjedište i Okružnog odbora u Sremu, kao i sjedište Opštinskog odbora u Rumi.

"Zašto bi kongres morao da bude u Beogradu ili Novom Sadu? Podsjetiću vas na istoriju Srpske radikalne stranke koja kaže da osnivački kongres SRS nije bio ni u Beogradu, ni u Novom Sadu, nego u Kragujevcu. Tako da, zašto da ne", rekao je Jakšić.

Prošlogodišnju zabranu skupa radikala u Hrtkovcima Jakšić je ocijenio kao "ujdurmu vlasti" koja je, kako tvrdi, bez ikakvog objašnjenja zabranila miting prijavljen u skladu sa zakonima.

Jakšić, takođe, tvrdi da radikali ne podižu nikakve tenzije u Hrtkovcima.

Predsjednik Hrvatskog gradanskog saveza Tomislav Stantić istakao je za 021.rs da se ovaj savez protivi bilo kakvom događaju stranaka kao što je SRS koje su, kako navodi, imale "poznatu negativnu ulogu u ratnim dešavanjima, a posebno u Hrtkovcima".

On kongres radikala smatra apsolutnom provokacijom i pozvao je državne organe da "rade svoj posao i spriječe dalje dizanje tenzija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije