Ex -Yu

Šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogradu

Šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogradu
Foto: Foto: Tanjug | Šetnja pripadnika LGBT populacije u Beogradu
Tanjug

BEOGRAD - Pripadnici LGBT populacije krenuli su danas od Pionirskog parka preko puta Narodne skupštine u šetnju centrom Beograda kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

Kako su novinarima rekli predstavnici organizacija Gej lezbijski info centar, Egal i i "Loud&Queer", koji su organizatori šetnje, cilj je da se ukaže na težak položaj pripadnika te populacije, na neophodnost nulte tolerancije diskriminacije i nasilja, da se omogući izdavanje ličnih dokumenta za trans osobe i legalizacija istopolnih partnerstava.

Učesnivci parade nose tradicionalne LGBT zastave u boji duge, kao i parole poput "Niko nije slobodan dok nismo slobodni".

Skup obezbjeđuje veliki broj pripadnika policije i privatnog obezbjeđenja.

Parada ponosa održava se pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se".

"Tradicionalni" prajd sa drugim organizatorima najavljen je za septembar.

Organizatori "junskog Prajda" navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svjetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje prije svega rodno, manjinsko pitanje.

Prajd vikend traje do 26. juna.

S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Miletić na svom Facebook nalogu napisao je da je "Prajd 2017" - 17. septembra, a da će "Pride Week" trajati 11. - 17. septembra i to, "kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine".

Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da "skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa", što, kako ocjenjuje, nije ni lijepo i moralno, ali je tako. 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije