Ex -Yu

Simbol Beograda skinut s postolja

Simbol Beograda skinut s postolja
Foto: Screenshot | Simbol Beograda skinut s postolja

Spomenik Pobjednik na Kalemegdanu, težak 1000 kilograma danas je skinut sa postolja zbog restauracije.

Pobjednik je na Kalemegdan stigao prije ravno 91 godinu, a danas će zainteresovani građani u periodu od 13 do 15 sati moći da ga vide na Carigradskom drumu gdje će biti izložen. Nakon toga biće premješten u Smederevo na restauraciju, koju će izvršiti vajar Zoran Кuzmanovića.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je tim povodom osmislio niz koraka kojim bi čitava zainteresovana javnost bila uključena, čime bi se ostvarila potpuna transparentnost postupka.

U ranijoj fazi radova 3D skeniranjem su ustanovljena oštećenja spomenika, čime je utvrđeno da na spomeniku postoji 30 rupa od gelera, koje su uglavnom nastale tokom Drugog svjetskog rata.

Čak 13 se nalazi na prednjoj strani spomenika, a ovim skeniranjem je utvrđeno i da je sama figura za postolje obezbjeđena samo jednom čeličnom sajlom.

Završeni su radovi na sanaciji temelja, tako da je sada Pobjednik bezbjedan i neće više biti tih naginjanja kojih je bilo. I sada se pripremamo za sljedeću fazu - skidanje skulpture", rekla je prije nekoliko dana Nevenka Novaković iz Zavoda ua zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Spomenik Pobjedniku podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko djelo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Takođe, Spomenik Pobjedniku se nalazi u okviru spomenika kulture Beogradska tvrđava koje uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Spomenik je visok 17,25 metara, dok je visina bronzane figure je 4,25 metara. Kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije