Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Sinod SPC: Crna Gora da prekine progon i pokaže da je dio Evrope

Sinod SPC: Crna Gora da prekine progon i pokaže da je dio Evrope
Foto: Tanjug/AP | Sinod SPC: Crna Gora da prekine progon i pokaže da je dio Evrope
Tanjug

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je državni vrh Crne Gore da prekine progon i da svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama, posebno iz oblasti ljudskih prava i slobode vjeroispovesti i da time pokažu da su dio Evrope i civilizovanog svijeta.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu crkvena vlada je pozvala građane da, kao i do sada, budu odgovorni i dostojanstveni u odbrani svetinja i svog neotuđivog prava na slobodno ispovjedanje vjere.

Navodi se da se najnoviji progon SPC u Crnoj Gori sprovodi uz zloupotrebu epidemije virusa korona i mjere koje, kako kažu, mogu dovesti samo do još većih društvenih podjela i trajno ugroziti stabilnost i mir ne samo u toj državi nego i u čitavom regionu.

Sinod je posebno osudio posljednje privođenje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je na saslušanju u Centru bezbjednosti proveo čak šest sati, kao i hapšenje dijela sveštenstva, građana, ali i stalnu prijetnju deportacijama onih koji nisu crnogorski državljani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije