Ex -Yu

Sirene za uzbunu na sjeveru Kosova (FOTO/VIDEO)

Sirene za uzbunu na sjeveru Kosova (FOTO/VIDEO)
Foto: Screenshot/Kosovo-online | Sirene za uzbunu na sjeveru Kosova (VIDEO)

Pripadnici takozvane Kosovske policije okružili su danas prije podne zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, nakon čega su se oglasile sirene za uzbunu.

Sirene za uzbunu oglasile su se i u Sjevernoj Mitrovici. 

U Leposaviću nema signala mobilne telefonije, prenosi Kosovo online.

Kosovska policija pokušala je da uđe u zgradu opštine Zubin Potok, ali ih je narod u tome spriječio, rekao je za Tanjug Milija Biševac iz Građanske inicijative "Zubin Potok".

Srbi iz tih gradova, vidno uznemireni ovim dešavanjima, počeli su da se okupljaju oko zgrada opština, a u neposredoj blizini nalaze se u pripadnici i džipovi Kfora i Euleksa.

RTS prenosi da je više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Dolazak specijalaca policije pratio je zvuk sirena u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje žitelji tih sredina aktiviraju za alarmiranje na opasnost.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku prenijeli su da specijalci namjeravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije "istaknu zastavu plavo žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu".

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsjednik Srbije.

Juče su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zećiri, koji je na izborima 23. aprila osvojio 197 glasova, zakletvu je položio juče u selu Čabra, gradonačelnik Zvečana  ljir Peci u većinski albanskom selu Boljetin. 

Svoju zakletvu je položio i gradonačelnik Leposavića Ljuljzim Hetemi, u lokalnoj kancelariji u naselju Šaljska Bistrica.  

Sva tri gradonačelnika su položili zakletvu na albanskom jeziku, a prilikom obraćanja medijima rekli su da će raditi u interesu svih zajednica.

Gradonačelnik sjevernog dijela Kosovske Mitrovice Erden Atić zakletvu je položio 19. maja, a na izborima je osvojio 553 glasa.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije