Ex -Yu

Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici, razlog nepoznat

Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici, razlog nepoznat
Foto: Facebook | Sirene za uzbunu u Kosovskoj Mitrovici, razlog nepoznat

Već nekoliko minuta u sjevernom dijelu Mitrovice čuje se sirena za uzbunu, javlja portal Kossev. Navodi se da je sirena intenzivne jačine zvuka.

Portal piše da zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjever Besim Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u sjevernom dijelu grada, osim sirene koju i sam čuje.

U međuvremenu, ovoj sireni pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada.

Portal Kosovo onlajn piše da se sirena čuje od 17.40, iz nepoznatih razloga.

Inače, u Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

Sastanak je održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primjena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamjena za dokumenta. Takođe od sutra, kako je najavljeno iz Prištine, počinje primjena odluke o zamjeni registarskih tablica koje izdaje Srbija sa oznakama gradova na Kosovu, u "RKS" tablice.

Ranije danas, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao: "Mislim da nikada nismo bili u komplikovanijoj i težoj situaciji kada je u pitanju Kosovo nego što smo danas".

On je naveo da je "došao da pokuša da zamoli Albance da se urazume i Srbe da ne reaguju na provokacije".

Petković: Odluke Pristine neprihvatljive za Beograd

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i prergistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poslije sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

"Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije", rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM prenio poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je riječ o jednostranim odluakma Kuritja koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se vidjeti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

Petković je prenio i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtjev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Barikada u mjestu Rudare

Barikada je postavljena večeras u mjestu Rudare na putu Kosovska Mitrovica - Zvečan - Leposavić, rekli su Srni Srbi na barikadi.

Prethodno su se u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nešto prije 18.00 časova oglasile sirene za uzbunu, a sve radnje su zatvorene.

Poslije oglašavanja sirene, u Rudaru je počelo okupljanje mještana.

Srbi sa barikade Srni su prenijeli da su postavljeni kamioni natovareni šljunkom i da se pet sanitetskih vozila nalazi u blizini barikade.

Barikada je postavljena u znak revolta i protivljenja najavljenoj odluci vlasti u Prištini da od ponoći ne dozvole ulazak sa srpskom ličnom kartom na područje Kosova i Metohije.

Za sada Kosovska policijska služba nije reagovala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije