Ex -Yu

Širi se istraga o smrti Matijanića: Ovo su ključna pitanja

Širi se istraga o smrti Matijanića: Ovo su ključna pitanja
Foto: Goran Stanzl / Pixsell | Širi se istraga o smrti Matijanića: Ovo su ključna pitanja
Nezavisne novine

SPLIT, ZAGREB - Inspekcija hrvatskog Ministarstva zdravstva koju je resorni ministar Vili Beroš najavio još u subotu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije se, kako je to isprva bilo najavljeno, fokusirala samo na KBC Split i splitsku Hitnu službu, nego je svoju istragu proširila na ordinaciju porodične medicine.

Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg lista, za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda, kao i za konačni zaključak je li bilo propusta u postupanju i liječenju, veoma je važno to što će se pronaći kod porodičnog ljekara.

Izvor Jutarnjeg kaže da inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije vakcinisao protiv kovida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjegrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

U Matijanićevom zdravstvenom kartonu trebaju se nalaziti podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnostifikovane, je li postojala "samo" sumnja na njih, te jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se, saznaje Jutarnji, provjeriti i kakva je bila dostupnost ljekara porodične medicine, odnosno je li se Matijanić pošto mu je bilo loše i utvrdio da je dobio kovid javljao svom doktoru i kakve mu je ovaj dao upute. Je li ga pregledao, dao mu uputnicu za bolnicu ili nešto treće?

Izvor navodi kako je u utorak završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinacijiljekara porodične medicine. Tek kada se sve pregleda, svi će se nalazi staviti na hrpu, proanalizirati i tada će se napisati konačni nalaz i dati finalni zaključak.

Očekuje se da će inspekcija Ministarstva zdravstva sav posao dovršiti do kraja sedmice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije