Ex -Yu

Širom Srbije održan protest prosvjetnih radnika: Nastavnici traže status službenog lica

Širom Srbije održan protest prosvjetnih radnika: Nastavnici traže status službenog lica
Foto: Tanjug | Širom Srbije održan protest prosvjetnih radnika: Nastavnici traže status službenog lica

BEOGRAD - U 47 gradova i opština u Srbiji održan je protest prosvjetnih radnika sa samo jednim zahtjevom da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica.

Oni se, takođe, zalažu i za to da se skrati dužina vaspitnodisciplinskog postupka prema nasilnim učenicima.

Povod za protest bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku, kojoj su učenici izmaknuli stolicu. Dio nastavnika iz toga grada pridružio se kolegama iz Kruševca, gdje su se okupili da, kako su rekli, izraze bunt protiv nasilja koje vide na svakom koraku. 

Protest je održan i u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, na kojem je bio veliki broj nastavnika koji su nosili i transparente sa imenom škola iz kojih su došli. Oni su potom otišli u protestnu šetnju do Ministarstva prosvjete u Nemanjinoj ulici, kako bi, kako su naveli, poslali poruku ministru prosvjete Branku Ružiću da nisu protiv države. 

Kako su naveli iz Unije prosvjetnih sindikata, na protestu je u 47 gradova i opština bilo između 35.000 do 40.000 zaposlenih u prosvjeti, a nastave danas nije bilo u 820 osnovnih i srednjih škola u Srbiji ni u prvoj, ni u drugoj smjeni.

Nastavnica srpskog jezika iz Trstenika Jelena Aranđelović rekla je da je ovo trebalo mnogo ranije da se desi.

"Podrška koleginici se uopšte ne dovodi u pitanje, ali ovde se radi o svima nama, o našem položaju u društvu, kako nas društvo vidi, a kako nas društvo vidi, vide nas i deca", poručila je ona.

Kazala je da je položaj prosvjetnih radnika takav da mnogi pokušavaju da nađu nova zanimanja, da napuste prosvjetu, jer je postalo nemoguće izdržati.

"Ljudi ne sagledavaju težinu posla kojim se bavimo", rekla je Aranđelovićeva.

Dodaje da je nasilje nešto što postoji, da je počelo mnogo ranije, ali se nekada "nekako autoritet profesora podrazumevao".

"U ovom slučaju trebalo bi da izađu svi prosvetni radnici zajedno i da krenemo jedinstveno. Sindikati insistiraju na statusu službenog lica, ali mora i da se menja iz korena odnos prema školi, prosveti, Ministarstvo treba da shvati da je ono tu zbog nas, da nas podrži, a ne na svaki naš glas da reaguje štiklom", istakla je Aranđelovićeva.

U Nišu prosvjetari nisu šetali. Oni su održali jedan javni čas  "školski čas na otvorenom". Između ostalih gradova u Srbiji, protestovali su i prosvjetari iz Kragujevca. 

Prosvjetari su poručili da su škole danas bile zaključane, jer, kako ističu, "takve škole nam ne trebaju ako se takve stvari u njima dešavaju, hitno se nešto mora promijeniti".

Kako su naveli iz Unije prosvjetnih sindikata, svjesni su da su neodržavanjem nastave prekršili zakon, ali da "jednostavno više ne mogu da trpe i spremni su da se odreknu dnevnice za ovaj dan".

Dodaju da su bili pod velikim pritiskom rukovodstva škola, odnosno direktora, pred protest.

Forum beogradskih gimnazija saopštio je da je dobio informacije od svojih kolega da je Gradska prosvjetna inspekcija poslata na teren i provjerava u kojim školama zaposleni nisu na svojim radnim mestima.

Prosvjetari su poručili da će u narednih 20 dana biti strpljivi i sačekati reakciju ministra prosvjete, koji je ranije kazao da bi oko 20. decembra trebalo da budu poznate konkretne mere o sprečavanju nasilja u školama. Rekli su da će u skladu s tim reagovati, a ako se ništa ne promijeni, najavili su mnogo veće i radikalnije proteste.

Protest "Stop nasilju u školama", organizovala Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije, kao reprezentativni sindikat u obrazovanju koji broji oko 30.000 članova širom zemlje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije