Ex -Yu

Sjedište agencije Hina potpuno uništeno, novinari rade od kuće

Sjedište agencije Hina potpuno uništeno, novinari rade od kuće
Foto: Tanjug | Sjedište agencije Hina potpuno uništeno, novinari rade od kuće

ZAGREB - Zgrada hrvatske državne novinske agencije Hina u Zagrebu najteže je oštećena u zemljotresu prije sedam dana, ali agencija nije prestala da proizvodi i emituje vijesti.

"Veoma sam ponosna na sve naše novinare, koji po cijeli dan rade iz svojih domova. Vjerujem da će nam država pomoći i iznaći rješenja kako bismo lakše i još kvalitetnije obavljali svoj posao", rekla je glavni urednik Hine Branka Vojvodić.

Ona je istakla da je ova dvostruka i nemoguća kriza pokazala zašto je javni servis važan i nenadoknadiv, te ukazala da korisnici u krizama najviše vjeruju upravo informacijama koje dolaze iz javnih medija.

"Mi smo tokom ovih dana sve informacije u vezi sa virusom korona i zemljotresom otvorili za najširu javnost kako bi pravovremeno i kvalitetno svi bili informisani", istakla je Vojvodićeva.

Ona je zahvalila svima koji su u ovim danima pomogli ili uputili podršku Hini, među kojima su Mediteranska asocijacija novinskih agencija (AMAN), koja je pokrenula inicijativu da Hini donira 10.000 dolara, dok je poljska agencija PAP najavila slanje 15 laptopova i 10.000 evra kao znak solidarnosti.

Solidarnost i spremnost da pomognu uputili su i iz Upravnog odbora Evropskog saveza novinskih agencija (EANA), kao i brojnih drugih agencija iz Rusije, Holandije, Turske, Albanije, Rumunije, Kipra, Slovenije, BiH, Grčke i drugih zemalja.

Stručnjaci su procijenili da je zgrada Hine neupotrebljiva za dalje korištenje, a najveća oštećenja su na urušenom trećem i četvrtom spratu, te na popucalom stubištu, piše "Jutarnji list".

Biro za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba do sada je popisao više od 26.000 građevina koje su stradale u snažnom zemljotresu koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb, a među njima je 1.900 potpuno neupotrebljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije