Ex -Yu

Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom

Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom
Foto: Radio Kontakt Plus | Sjeverna Mitrovica i Zvečan pod karantinom

KOSOVSKA MITROVICA - Sjeverna Kosovska Mitrovica i Zvečan proglašeni su danas teritorijama pod karantinom, odlučeno je na sjednici kriznih štabova te dvije opštine na sjeveru Kosova i Metohije.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić rekao je da je odluka o uvođenju karantina stupila na snagu danas u 18 časova.

Uvođenje karantina znači da nijedan građanin ne može da napusti ili da uđe na to područje, osim u slučaju medicinske potrebe, proizvodnje, prodaje i snabdijevanja najosnovnijim namirnicama, prenose mediji.

"Na osnovu predloga epidemiologa nadležnih zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja (Srbije), a zbog pojave novih slučajeva inficiranih korona virusom u našoj opštini i Opštini Zvečan i u cilju zaštite naših građana, imajući u vidu specifičan položaj naših opština, dužni smo da Zvečan i Severnu Mitrovicu proglasimo teritorijom koja je pod karantinom", naveo je Rakić.

Dodao je da će slobodno kretanje biti omogućeno rukovodstvu i osnovnom administrativnom osoblju iz sektora kao što su zdravstvo, bezbjednost i administracija opštine, i krizni štab sa potrebnim službama.

On je rekao da je kretanje omogućeno i za ekonomske operatere u svrhu osiguranja lanca snabdijevanja osnovnim sredstvima građana i institucija.

Podsjetio je da su zabranjeni i otvoreni i zatvoreni skupovi u svim sredinama - privatnim i javnim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka prevencije i suzbijanje pandemije, gdje je dopuštena socijalna distanca od dva metra.

"Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na korona virus biće upućivane u privremeni smeštaj, odnosno Studentski centar u Severnoj Mitrovici, dok će se za specifične slučajeve preduzeti dodatne mere", rekao je Rakić.

Na Kosovu i Metohiji su do sada potvrđena 144 slučaja virusa korona, a dvije osobe su preminule.

U srpskim sredinama zabeleženo je 18 slučajeva, a jedna osoba je preminula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije