Ex -Yu

Skandal u Hrvatskoj: Predsjednik Ustavnog suda plagirao doktorat

Skandal u Hrvatskoj: Predsjednik Ustavnog suda plagirao doktorat
Foto: N.N. | Skandal u Hrvatskoj: Predsjednik Ustavnog suda plagirao doktorat

ZAGREB - Prema ocjeni Odbora za etiku i nauku u visokom obrazovanju, predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović plagirao je doktorsku disertaciju.

Predsjednik Odbora Ivica Vilibić potvrdio je vjerodostojnost mišljenja tog odbora, koje je objavljeno u medijima, a u kojem se navodi da su citati u doktorskom radu predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića "u najmanju ruku nekorektni", čime je prekršen Etički kodeks.

"Riječ je o nekorektnom prenošenju, prepričavanju i sažimanju tuđih tekstova", piše u mišljenju Odbora za etiku i nauku, koji je pregledao Šeparovićev doktorski rad po prijavi penzionisanog profesora zagrebačkog Pravnog fakulteta Vjekoslava Miličića.

Miličić smatra da je Šeparović prepisao, odnosno plagirao doktorski rad pod naslovom "Dobrobit djeteta i načelo najboljeg interesa djeteta u praksi Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Republike Hrvatske".

Odbor je utvrdio da je Šeparović prekršio Etički kodeks jer nije citirao radove dvoje autora - docenta porodičnog prava Aleksandre Korać Graovac i svog mentora Dubravke Hrabar.

Zbog toga je Odbor ocijenio prijavu Vjekoslava Miličića djelimično osnovanom i utvrdio da je Šeparović prekršio član osam Etičkog kodeksa u smislu nepreglednog i nepotpunog navođenja izvora, odnosno stav o plagiranju - prepisivanju ili preuzimanju ideja, misli i riječi drugih autora bez navođenja izvora.

"Iako nema propisanog načina citiranja, a najmanje da sve što se citira treba biti pod navodnicima, o tome postoji ustaljena akademska praksa", ističe se u mišljenju Odbora.

Ovo mišljenje dostavljeno je zainteresovanim strankama i time nadležnost Odbora prestaje. Mišljenje je neobavezujuće, pa se ne zna kako će Ustavni sud Hrvatske reagovati.

Međutim, Šeparović je protiv svih članova Odbora podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i smatra da je tu odluku donijelo tijelo koje za to nije imalo ovlaštenja, te da mu je Pravni fakultet potvrdio da je uradio sve prema pravilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije