Ex -Yu

Skat: SAD ne traže od Srbije da bira između EU i Rusije

Skat: SAD ne traže od Srbije da bira između EU i Rusije
Foto: N.N. | Skat: SAD ne traže od Srbije da bira između EU i Rusije

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države ne traže od Srbije da bira između EU i Rusije, snažno podržavaju Srbiju na njenom putu ka EU i ne misle da to isključuje dobre odnose sa Rusijom, izjavio je danas ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

"Međutim, pridruživanje EU nije samo pitanje usaglašavanja zakonodavstva, kako bi se ispunili zahtjevi EU, to je i politički proces u kojem zemlja kandidat mora da ubijedi članice EU da će svojim pridruživanjem doprinijeti EU zajednici, a to znači prihvatanje i sprovođenje zajedničkih vrijednosti", rekao je Skat za Novi magazin.

Srbija će morati da bude potpuno posvećena EU, smatra ambasador SAD, uključujući i to da prihvati i sprovodi njenu zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku, kako bi time okončala proces pridruživanja.

Prema njegovim riječima, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji u nedavnoj posjeti Beogradu sugerisao je da što se Srbija brže bude kretala u tom procesu, biće uspješnija, a na pitanje da li se Hojtova poruka o "sjedenju na dvije stolice" odnosi na spoljnu politiku Srbije i uvođenje sankcija Rusiji, Skat kaže da to nije tako shvatio.

"Mislim da je Hojt bio prilično jasan, a nedavno je i dodatno objasnio svoj stav. Ali mi smo, kao i druge članice NATO, oduvijek poštovali odluku Srbije o vojnoj neutralnosti i namjeru da se ne priključuje NATO i niko u stvari i ne vrši pritisak na Srbiju da uđe u NATO", rekao je Skat.

Srbija je u programu Partnerstvo za mir, dodaje on i kaže da SAD aktivno sarađuje sa Vojskom Srbije i da misle da je to pozitivna stvar, a da nemaju ni primjedbi na to što Srbija takođe vojno sarađuje sa Rusijom na usavršavanju svoje vojske.

"Naš cilj je da osiguramo da Vojska Srbije bude maksimalno sposobna da se pridruži međunarodnim mirovnim operacijama, a to znači da imamo standarde koje primijenjuju UN, EU, NATO", rekao je Skat.

Nakon nekih kritika iz Vlade Srbije na njegove opaske, Skat kaže da svaki ambasador predstavlja svoju zemlju, kao i njene interese i stavove, ma gdje da je postavljen i da je dio tog posla i uključivanje u trenutna događanja koja utiču na bilateralne odnose, te da je njegov posao u Srbiji da prenosi poziciju SAD po pitanjima koja su od interesa za obje zemlje, kako bi se povećalo međusobno razumijevanje i krenulo naprijed ka još bližim odnosima.

"I da, kada god odgovorim pozitivno na postavljeno pitanje, to biva skoro neprimijećeno, međutim, kada iznesem iskrenu zabrinutost, moji komentari izazovu različite emocije u Srbiji. Ipak vjerujem da je svaka debata - dobra debata", smatra ambasador.

Dodao je da su sada odnosi Srbije i SAD "snažni", a da bilateralni odnosi dvije zemlje datiraju još iz 19. vijeka, kao i da se sljedeće godine obilježava stogodišnjica odluke predsjednika SAD Vudroa Vilsona da na Bijeloj kući istakne srpsku zastavu.

Naše dve nacije, ističe Skat, borile su se rame uz rame protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, ali je tačno, međutim, da smo se u kratkom periodu, ''90-ih godina prošlog vijeka "našli na suprotnim stranama zbog našeg protivljenja politici koju je Slobodan Milošević vodio u regionu".

"No, taj period bio je izuzetak u našim odnosima. Kada je srpski narod svrgnuo Miloševića, naše partnerstvo je raslo i danas podrazumijeva blisku saradnju sa zvaničnicima Srbije na jačanju demokratskih institucija, promociji vladavine prava, poboljšanju poslovne klime i izgradnji kapaciteta vojnih snaga Srbije putem zajedničkih vježbi i obuke", kaže Skat.

SAD podržavaju strateški cilj Srbije da se pridruži EU, ističe on i dodaje da je pomoć koju SAD pružaju Srbiji preko njenih programa fokusirana na sprovođenje reformi, kako bi Srbija ispunila uslove za članstvo u EU.

Podseća da američke kompanije zapošljavaju više od 17.000 radnika u Srbiji, a da sa sobom donose važne tehnologije i menadžerska iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije