Ex -Yu

Skup u Rimu: Italijani i Srbi su žrtve NATO bombardovanja

Skup u Rimu: Italijani i Srbi su žrtve NATO bombardovanja
Foto: Ilustracija | Skup u Rimu: Italijani i Srbi su žrtve NATO bombardovanja
Tanjug

RIM - U Italiji je održan skup posvećen posljedicama korišćenja osiromašenog uranijuma, na kojem je učestvovala i srpska delegacija, a sa koje je poručeno da je vrijeme da se čuje istina i da NATO nikada više ne bi smio da koristi osiromašeni uranijum.

"Tražimo od Evrope da pomogne pogođenima posljedicama NATO bombardovanja, da u evropskim sjedištima razmotre svu dokumentaciju i donesu odluku kako pomoći oštećenima i oboljelima. Jer trpe i Italijani i Srbi", rekao je Domeniko Ledero iz italijanske Vojne opservatorije.

On je poručio i da je čas da se čuje istina i priznaju žrtve, da se prekine tišina, prenose danas "Novosti".

Srpsku delegaciju predvodio je predsjednik Komisije Skupštine Srbije za istragu posledica NATO bombardovanja po zdravlje građana Darko Laketić.

On je iznio podatke o bombardovanju i količini bačenih projektila osiromašenog uranijuma i do sada sakupljene dokaze da je uticaj radioaktivnih i otrovnih materija više nego evidentan, na primjerima istraživanja u više sela, kao i istraživanju o rođenima poslije 1999. godine.

Laketić je naglasio da Komisija Skupštine Srbije sakuplja dokumentaciju upravo sljedeći metodologiju iz Izveštaja italijanske Komisije, prikuplja se medicinska dokumentacija iz bolnica, medicinskih centara, a urađena je medicinsko-naučna studija, gdje je analizirano zdravstveno stanje djece i učestalost malignih oboljenja svake generacije na grupi djece od pet do devet godina.

Govornici iz Italije podsjetili su i na stravični zdravstveni bilans italijanskih vojnika koji su učestvovali u mirovnim misijama na terenima bombardovanim NATO projektilima sa osiromašenim uranijumom - 373 preminula i više od 7.500 oboljelih. Podsjetili su i da su oboljeli i porodice preminulih dobili na stotine presuda.

Naučni skup "Žrtve osiromašenog uranijuma - godina poslije četvrte Parlamentarne komisije za istragu, sadašnjost i buducnost", održan je u Rimu a organizovali su ga italijansko udruženje "Žrtve osiromašenog uranijuma" i "Vojna opservatorija" u Odjeljenju italijanske Odbrane.

Raspravi su prisustvovali i Srđan Aleksić, advokat iz Niša, organizator prve Međunarodne konferencije o posljedicama bombardovanja u Srbiji, kao i predstavnici Saveza Srba Italije iz više gradova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije