Ex -Yu

Slovenački ministar upozoravao na "scenario Bergama"

Slovenački ministar upozoravao na "scenario Bergama"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Manji broj zaraženih u Sloveniji, ministar upozoravao na "scenario Bergama"

LJUBLJANA - U Sloveniji je danas potvrđeno manje zaraza nego prethodni dan, a manji je i udio pozitivnih testova. Deset preminulih i 2.631 novozaraženi bilans je četvrtog talasa epidemije u Sloveniji u zadnja 24 sata.

Sa 7.315 PCR testova potvrđen je 2.631 slučaj zaraze infekcija novim virusom korona ili 36 posto, dok je dan ranije bilo rekordnih 3.166 novih infekcija, uz 38 posto pozitivnih testova.

Pritisak na bolnice

Zbog sve većeg pritiska epidemije na zdravstveni sistem ministar zdravstva Janez Poklukar sastaje se danas sa direktorima 15 bolnica s kovid odjelima, s ciljem da se dogovori povećanje broja kreveta na običnim i intenzivnim kovid odjelima.

Sadašnji kapaciteti tih odjela su već 92 posto zauzeti, pa će se povećati sa 390 mjesta na 428 na običnim odjelima, ali kritično je stanje na intenzivnim, gdje takođe treba povećati broj  raspoloživih kreveta.

Poklukar je u srijedu na konferenciji za novinare dramatično upozorio da Sloveniji zbog negativnog epidemiološkog trenda prijeti "scenario poput Bergama" te da raspoloživa mjesta na intenzivnim odjelima s najrizičnijim pacijentima takođe treba hitno povećati na 155 kreveta.

Moguć djelimičan lokdaun?

Teoretski bi ti kapaciteti u idućim danima, kad se očekuje velik priliv novih bolesnika, trebalo dodatno da se povećaju, što znači da će zdravstvene radnike za te zadaće biti potrebno preusmjeriti sa drugih odjela, pa neće biti anesteziologa za druge operacije, upozoravaju u bolnicama.

Ako se broj novozaraženih ove i iduće sedmice ne smanji i na intenzivnim odjelima broj oboljelih pređe 160, biće potreban "djelimičan lokdaun", što niko ne želi, najavljuju iz Vlade.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je trenutno 23.748 aktivnih zaraza virusom korona, 14-dnevna incidencija zaraza na sto hiljada stanovnika popela se na 1.125 infekcija.

U zadnja 24 sata hospitalizovano je novih 87 pacijenata, dok ih je 56 otpušteno kućama, pa je trenutno u bolnicama 547 bolesnika. Od toga je trenutno 131 na intenzivnom liječenju, a još deset pacijenata je umrlo.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije