Ex -Yu

Slovenci i Hrvati žale se na odluku Austrije u vezi s granicom

Slovenci i Hrvati žale se na odluku Austrije u vezi s granicom
Foto: Tanjug/AP | Slovenci i Hrvati žale se na odluku Austrije u vezi s granicom

LJUBLJANA - Odluka Austrije da ne stavi Sloveniju i Hrvatsku na listu zemalja čiji će građani sredinom juna moći da uđu u Austriju bez ograničenja nije u skladu sa planom EU za oporavak ili "Osnovnim standardima bloka", navelo je troje poslanika iz Slovenije i Hrvatske u pismu upućenom predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Evropski poslanici iz liberalne političke grupe Obnova, slovenački Irena Joveva, Klemen Grošelj (Obnova / LMŠ) i hrvatski Valter Flego (Renev / IDS) napisali su danas da se nadaju da će Evropska komisija reagovati na objavu Austrije, prenosi slovenačka agencija STA.

"Austrijska vlada saopštila je da neće ponovo otvoriti svoje granice zemljama koje još ne kontrolišu situaciju sa virusom korona, ali uprkos isticanju kriterijuma epidemiološkog statusa, nije uvrstila Sloveniju i Hrvatsku na listu", ističu troje zastupnika u Evropskom parlamentu.

Komisija je predstavila smjernice za postepeno ublažavanje zabrana kretanja i graničnih restrikcija u EU koje nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, ali institucije EU se zasnivaju na solidarnosti, toleranciji, inkluzivnosti, pravičnosti i nediskriminisanju, podsjećaju evroposlanici u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije