Ex -Yu

Slovenci najavili kazne za hrvatske ribare: Imamo plan, reagovaćemo

Slovenci najavili kazne za hrvatske ribare: Imamo plan, reagovaćemo
Foto: Ilustracija | Slovenci najavili kazne za hrvatske ribare: Imamo plan, reagovaćemo

LJUBLJANA - Prvi dan slovenačke jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zalivu, odnosno Savudrijskoj vali, komentarisao je danas popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni sekretaru ministarstvu unutrašnjih poslova. Rekao je da je tokom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tokom dana više ne očekuje.

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro "u slovenačko more" u zalivu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.

"Slovenačka policija odmah je reagovala i dokumentirala događaj", kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tokom dana.

"Slovenačka policija je hrvatske ribare  upozorila da se nalaze u slovenačkom moru i  da su nezakonito prešli državnu granicu, pa se nalaze u prekršaju", kazao je Šefic, dodajući da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.

"Slovenački državni organi nadziru cijelo slovenačko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom", kazao je Šefic, dodajući da nažalost dolazi do incidenata i  prekršaja s hrvatske strane.

Slijede novčane kazne hrvatskim ribarima?

"Mi ćemo napraviti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne", kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovenačko more, dodao je.

Slovenački mediji navode da brodove slovenačke policije koji reaguju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršilaca ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.

"Prekršajni postupak je precizno regulisan i u slučajevima kad je počinilac iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.

Kazao je da će slovenačka policija zaštititi svoje ribare u zalivu koji love u slovenačkom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države.

"Spremni smo reagovati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći", kazao je Šefic.

Slovenci sporni dio zaliva smatraju svojim

Slovenačke vlasti od danas su krenule u jednostran sprovođenje arbitražne odluke o granici s Hrvatskom. Radi se, podsjetimo, o odluci Arbitražnog suda koju Hrvatska ne priznaje, a po kojoj je pola Savudrijske vale pripalo Sloveniji.

Sprovođenje je prvo krenula na morskoj granici za koju Slovenci smatraju da su je arbitri precizno utvrdili. Slovenci sad sporni dio mora, koji im je pripao po arbitraži, smatraju dijelom svoje teritorije te najavljuju postupke koji će ići u tom smjeru.

(Index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije