Ex -Yu

"Slovenija će strogo kažnjavati i one koji odlaze u BiH"

"Slovenija će strogo kažnjavati i one koji odlaze u BiH"
Foto: Wikipedia | "Slovenija će strogo kažnjavati i one koji odlaze u BiH"

LJUBLJANA - Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će se strogo kažnjavati oni koji budu odlazili u zemlje sa "crvene" epidemiološke liste, uprkos ocjenama pojedinih pravnika da se radi o suspenziji ustavnog prava na slobodno kretanje.

"Zakon o zaraznim bolestima nesumnjivo dopušta ograničenje kretanja i zabranu izlaska iz zemlje. Naravno, teško je bilo kome ko dođe na granicu i insistira da želi da ode to fizički da se zabrani, ali će mu pogranična policija u tom slučaju napisati kaznu", rekao je Hojs za TV Slovenija.

On dodaje da je odluku o zabrani odlaska zemlje sa crvene liste Vlada donijela prije svega zbog lošeg stanja u zemljama Zapadnog Balkana, gdje se bilježi sve veći broj oboljelih i širenje virusa.

"U Sloveniji živi veliki broj naših nekadašnjih državljana, ljudi koji imaju stalno ili privremeno boravište u BiH ili Srbiji, a kod nas žive privremeno. Uobičajena je praksa da oni za vikende, a posebno za praznike, kakvi su pred nama, odlaze svojim kućama", rekao je Hojs.

To bi, kaže on povećalo mogućnost većeg uvoza virusa u Sloveniju.

"Stanje u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji svakim je danom sve lošije, zato je bilo potrebno ograničiti u prvom redu kretanje prema jugoistoku", rekao je Hojs.

Prema njegovim riječima, policija će sprovoditi stroge kontrole na granici, a ako bi došlo do neopravdanih pokušaja odlaska u rizične zemlje, putnici će najprije biti pozvani da se vrate nazad, a u slučaju da odbiju izreći će im se kazne.

Slovenačka vlada odlučila je u nedjelju da je ulazak u zemlju moguć samo uz negativan PCR test ili dostavljanje dokaza da je osoba vakcinisana ili da je preležala kovid-19.

Vlada je, pozivajući se na zakon o zaraznim bolestima zabranila odlazak u zemlje sa "crvene" epidemiološke liste, na kojoj su gotovo sve evropske države, pa i sve susjedne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije