Ex -Yu

Slovenija ima plan za Piranski zaliv, Hrvatsku bi to moglo koštati milione evra

Slovenija ima plan za Piranski zaliv, Hrvatsku bi to moglo koštati milione evra
Foto: Ilustracija | Slovenija ima plan za Piranski zaliv, Hrvatsku bi to moglo koštati milione evra

BRISEL - Slovenija najavljuje da je spremna podići uloge u sporu s Hrvatskom oko prava na ribarenje u Savudrijskoj vali i tužiti je Evropskoj komisiji i Sudu Evropske unije.

Kako navodi list Politico dvojica diplomata rekla su da Slovenija planira slučaj, po članu 259 Ugovora o funkcionisanju Europske unije, prijaviti prvo Briselu i, ako Evropska komisija odbije intervenisati, Evropskom sudu pravde.

Pozivanje na član 59 u sporu oko prava na ribarenje predstavlja veliki korak jer se on obično koristiti u slučajevima kada članice na postupaju u skladu s obvezama iz  EU ugovora, pojašnjava list.

Politico piše kako jedan od pravnih stručnjaka EU ocjenjuje da je to ekstreman korak koji bi vodio intervenciji Komisije ili presudi Evropskog suda pravde, a u konačnici bi mogao rezultirati finansijskim kaznama, pa i ograničavanjem prava glasa u EU ako Hrvatska ignoriše odluku Komisije ili suda.

Slovenačka pravna ofenziva

Mali broj funkcionera EU očekuje da će slovenačko-hrvatski spor dobiti takav dramatičan razvoj, napominje list, a Slovenci svoje napore više usmjeravaju na uporednu pravnu ofenzivu koja bi mogla Hrvatskoj uzeti milione evra koje dobiva iz EU fonda za ribarstvo.

"Ako Hrvatska uskoro ne promijeni svoje stajalište o provođenju (arbitraže), Slovenija će biti primorana  iskoristiti pravna sredstva na nivou EU", rekao je listu slovenački premijer Miro Cerar na pitanje hoće li Slovenija pokrenuti postupa na osnovu člana 259 u vezi s granicom s Hrvatskom.

Po članu 259 Lisabonskog ugovora Slovenija bi uložila žalbu Evropskoj komisiji  koja bi potom odlučila hoće li istraživati slučaj, pojašnjava se u članku. Ako Brisel odbije intervenisati u roku od tri mjeseca, Slovenija bi mogla slučaj proslijediti Evropskom sudu pravde, nadležnom za poštovanje odredbi ugovora i zakona Unije.

U temelju spora u Savudrijskoj vali pitanje je gdje se može ribariti, a Slovenci i Hrvati sada ribarima pišu kazne za ulazak u njihova mora, napominje list.

Slovenija Hrvatsku optužuje da krši Pravila EU za ribarstvo, posebno ona o regulisanju nezakonitog, neprijavljenog i neregulisanog ribarenja. Ona se žali da hrvatska policija pomaže ilegalno ribarenje tako što daje policijsku pratnju njenim ribarima u spornim vodama i sprečava slovenske inspektore da provjeravaju ribarske brodice. Takođe se žali da Zagreb ne daje podatke u ulovu ribe na tom području.

Portparol hrvatske vlade kaže kako to "nisu slovenačke vode" te da "hrvatska policija patrolira hrvatskim vodama kao što je činila decenijam", navodi list.

"Ova kampanja protiv hrvatskih ribara je i neprihvatljiva i kontraproduktivna i protivi se zajedničkim evropskim vrijednostima i načelima", dodao je funkcioner.

Hrvatsku bi to moglo koštati stotine miliona evra

Ako Slovenija uspije dokazati svoje tvrdnje Hrvatska bi mogla kao kaznu za nezakonito i neregulisano ribarenje biti primorana vratiti od pet do 50 odsto od 252,6 miliona evra koje je dobila od Evropskog fonda za ribarstvo.

To bi mogao biti praktičniji pristup od pokretanja člana 259, jer se slovenački funkcioneri pribojavaju da Brisel neće reagirati a da bi se sudski postuci koji bi uslijedili mogli rastezati godinama.

"Neprihvatljivo je da su slovenački i hrvatski ribari postali taoci nekompetentnih politika, koje nisu sposobne provesti sudski presudu i utvrditi granice na moru i režim ribarenja", smatra Franc Bogovič, slovenački poslanik Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, navodi list.

Ruža Tomašić, hrvatska evrozastupnica u bloku Evropskih konzervativaca i reformista, ustrajava, međutim, da su mogući jedino novi pregovori.

"Zahvaljujući Ljubljani vratili smo se tamo od kuda smo krenuli. Ne vidim drugog rješenja osim novih pregovora. Arbitražna presuda može biti polazna tačka i ništa više", smatra Tomašić, prenosi list.

List u članku navodi da Ljubljana tvrdi da je presuda ad hoc arbitražnog suda u Hagu, koja Slovenijii daje 80 odsto mora u spornom zalivu, važeća. Zagreb, pak, kaže, da ne priznaje odluku tog suda te se poziva na Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravu mora koje mu daje 50 odsto zaliva, tumači Politico i podsjeća da Hrvatska presudu osporava tvrdeći da je rad suda nepopravljivo kompromitiran kontaktima slovenačkog arbitra sa slovenačkom državnom zvaničnicom.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije