Ex -Yu

Slovenija otvorila kafiće, restorane, frizerske salone

Slovenija otvorila kafiće, restorane, frizerske salone
Foto: Pixabay/Ilustracija | Slovenija otvorila kafiće, restorane, frizerske salone, prodavnice odjeće

LJUBLJANA - Poslije više nedjelja nakon što su bili zatvoreni zbog epidemije COVID-19 u Sloveniji su danas ponovo otvoreni frizerski i kozmetički saloni, prodavnice robe široke potrošnje, ali prije svega kafići i restorani.

Pridržavajući se mjera za sprečavanje zaraze, Slovenci su veoma srećni što mogu da popiju kafu na svom omiljenom mjestu ili srede frizuru, prenijela je STA.

I dok su frizerski i kozmetički saloni rezervisani nedjeljama unaprijed, a barovi i terase restorana bili prilično živahni, kupci su oklijevali da kupuju u prodavnicama odjeće i obuće.

Većina barova i restorana koji se danas otvoreni smanjili su broj stolova kako bi se posjetiocima omogućilo dovoljno prostora.

S obzriom na to da je zabranjeno služenje mušterija unutra, samo su otvoreni barovi koji imaju bašte.

Prema navodima vlasnika, većina posjetilaca su bile lokalne mušterije koje su došle da popiju kafu, pojedu kolač ili sladoled.

Komora za male preduzetnike i zanatstvo (OZS) istakla je neke probleme s kojima se barovi i restorani susreću i saopštila da je danas otprilike polovina svih barova i restorana odlučila da otvori svoja vrata.

OZS je pozvala Nacionalni institut za javno zdravlje da revidira uputstva, u okviru kojih samo članovi istog domaćinstva mogu da sjede za istim stolom.

Prema pravilima i zaposleni u istoj kompaniji moraju da sjede za različitim stolovima.

Konobari moraju da nose maske, kao i frizeri i prodavci u radnjama robe široke potrošnje.

Broj klijenata u frizerskim slaonima i salonima ljepote je ograničen na one koje uslužuju, dok drugi moraju da sačekaju napolju dok ne dođe red da budu usluženi.

Danas su, takođe, otvorene i prodavnice robe za široku potrošnju.

Iako su mnoge ostale zatvorene, otvorene su, uglavnom, one sa sportskom opremom, odjećom, obućom i knjižare.

Pojedine prodavnice su ukinule kabine za presvlačenje i umjesto toga uvele politiku vraćanja proizvoda od 30 dana, dok je mušterijama u prodavnicama obuće dozvoljeno da probaju obuću, ali ne bez čarapa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije