Ex -Yu

Slovenija poboljšava sajber bezbjednost

Slovenija poboljšava sajber bezbjednost
Foto: Ilustracija | Slovenija poboljšava sajber bezbjednost

LJUBLJANA - Slovenija poboljšava svoju sajber bezbjednost i u tom smislu nova Uprava za informacionu bezbjednost postepeno preuzima zadatke nacionalnog organa za bezbjednost informacija, ali poslanici i dalje izražavaju zabrinutost zbog nedostatka odgovarajućeg osoblja.

Kako prenosi STA, do kraja godine novo tijelo bi trebalo da preuzme odgovornosti u vezi sa bezbjednošću informacija od Kancelarije za zaštitu tajnih podataka.

Aktivno pod okriljem Ministarstva državne uprave, novo tijelo će biti glavno koordinaciono tijelo u nacionalnom sistemu bezbjednosti informacija.

Ono će služiti i kao koordinator za međunarodnu saradnju.

O vladinom izvještaju o sajber bezbjednosti u Sloveniji, usvojenom u junu, parlamentarni Odbor za odbranu danas je raspravljao iza zatvorenih vrata.

U obraćanju novinarima nakon sednice Odbora, njegov predsjedavajući Samo Bevk rekao je da izveštaj pokazuje da je zemlja na putu da bude dobro pripremljena za potencijalne sajber napade.

On je, takođe, ukazao na poteškoće administracije u pronalaženju odgovarajućeg osoblja, ali i izrazio nadu da će sredstva dodijeljena novoj agenciji u budžetima za 2020-2021 pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije