Ex -Yu

Slovenija pred otvaranjem, rekordno nizak procenat pozitivnih

Slovenija pred otvaranjem, rekordno nizak procenat pozitivnih
Foto: Pixabay/Ilustracija | Slovenija pred otvaranjem, rekordno nizak procenat pozitivnih

LJUBLJANA - U Sloveniji su u protekla 24 sata potvrđene samo 83 nove zaraze virusom korona, uz rekordno nizak procenat pozitivnih testova, pa Vlada najavljuje da će od 1. juna, kada se očekuje ulazak u "zelenu fazu" epidemije, ukinuti i najveći dio preostalih restrikcija.

Sve je manji i broj umrlih od posljedica virusa, pa je u toku jučerašnjeg dana zabilježen samo jedan smrtni slučaj.

Sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza trenutno iznosi 333, a da bi se prešlo u "zelenu fazu", taj prosjek mora da padne ispod 300, što se očekuje da će se dogoditi ove nedjelje.

Da se epidemiološka situacija popravila u Sloveniji govori i to da je manje od 100 novih zaraza u jednom danu zabilježeno još 4. oktobra prošle godine, kad je procenat pozitivnih nalaza među testiranima bio 7,33 odsto.

Danas je počelo i dobrovoljno testiranje na virus korona učenika srednjih škola, koji se brzim antigenskim testovima testiraju kod kuće, što će se obavljati jednom nedjeljno, prenosi Hina.

Prema novim podacima slovenačke vlade, do sada je bar jednu dozu vakcine primilo 36,5 odsto stanovništva, od čega ih je više od polovine vakcinisano Fajzer/Biontek vakcinom.

Obje doze vakcine do sada je primilo 19,4 odsto građana, dok je skoro 242.000 ljudi od početka epidemije bilo zaraženo virusom korona, zbog čega se dobar dio njih smatra zaštićenima.

Ministar zdravlja Janez Poklukar izjavio je da će se do ljeta zbog povećanja količina vakcina uspjeti da se imunizuje većina stanovništva, da se nepovjerenje prema vakcinisanju smanjuje, ali da kampanju vakcinisanja treba nastaviti kako bi se obezbijedila dobra situacija pred mogući novi talas epidemije na jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije