Ex -Yu

Slovenija priznala Guaida za privremenog predsjednika Venecuele

Slovenija priznala Guaida za privremenog predsjednika Venecuele
Foto: Tanjug/AP | Slovenija priznala Guaida za privremenog predsjednika Venecuele

LJUBLJANA - Slovenija je priznala predsjednika parlamenta Venecuele, lidera opozicije Huana Guaida, za privremenog predsjednika te južnoameričke države koju potresa teška politička i ekonomska kriza.

"Učinili smo to isključivo s ciljem da se u Venecueli što prije raspišu prijevremeni izbori koji će biti slobodni, pošteni i demokratski", izjavio je nakon redovne sjednice vlade ministar inostranih poslova Miro Cerar.

Slovenija je tako postala 24. članica EU koja je odlučila da prizna Guaida.

"Takva odluka slovenačke vlade u prvom redu je podrška narodu Venecuele koji već godinama trpi zbog teške krize zbog čega se mnogi stanovnici iseljavaju. Sadašnja vlada pod vođstvom predsjednika (države) Nikolasa Madura izvodi sistematsku represiju i uzurpaciju vlasti", kazao je Cerar.

Zadnje dvije nedjelje Cerar je upozoravao da Slovenija što prije treba da prizna Guaida za privremenog predsjednika kako ne bi ostala zadnja članica EU koja će to učiniti.

Pitanje priznanja Guaida podijelilo je koalicionu vladu u kojoj je pet stranaka. Priznanju Guadia najžešće se suprotstavlja stranka Ljevica (L) koja ne učestvuje u manjinskoj Šarčevoj vladi, ali podržava neke njene projekte i osigurava joj parlamentarnu većinu.

Ta stranka je u četvrtak saopštila da se i dalje protivi odluci vlade.

"Takva odluka je za nas neprihvatljiva i tražićemo njeno poništenje", izjavila je na konferenciji za novinare Violeta Tomič, poslanik Ljevice.

"Priznanje Guaida povećava opasnost od građanskog rata u Venecueli", rekla je Tomič.

Ona je ocijenila da današnja odluka slovenačke vlade svakako ne doprinosi boljoj saradnji Ljevice s koalicionom vladom, ali nije željela da potvrditi da će ta stranka ubuduće uskratiti podršku drugim vladinim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije