Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH

Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH
Foto: Ilustracija | Slovenija razmatra priznavanje testova na koronu iz BiH
N.N.

LJUBLJANA - Vlada Slovenije je na današnjoj sjednici raspravljala o planu mjera djelovanja u vezi s drugim talasom korona virusa, na osnovu preporuka Stručne savjetodavne grupe Covid-19 pri Ministarstvu zdravlja, koja se juče sastala s premijerom i ministrima.

Vlada će javnosti sljedećih dana predstaviti novi detaljan plan.

Portparol Vlade Jelko Kacin je predstavio i još jednu važnu odluku, a to je usvajanje uredbe o izmjeni uredbe o provođenju mjera za sprečavanje širenja korona virusa, na graničnim prelazima na vanjskoj granici, kontrolnim punktovima na unutarnjim granicama i u unutrašnjosti Republike Slovenije, prenosi portal "Klix".

Uredba predviđa priznavanje valjanosti svih testova na COVID-19, ne starijih od 48 sati, urađenih u državi članici EU, državi članici Šengena ili koje provode Institut za mikrobiologiju i imunologiju i Nacionalnu zdravstvenu laboratoriju za okolinu i hranu kao validne. Priznate laboratorije će biti navedene na web stranici laboratorije.

To će značiti da bi se novom odlukom priznavali i testovi urađeni u skladu sa uredbom i u trećim zemljama.

Dodatni izuzeci od karantina ili negativnog testa na graničnom prelazu (za države na crvenoj ili narandžastoj listi) predviđeni su za dva nova slučaja:

- osoba koja prelazi granicu iz porodičnih razloga kako bi održao kontakt sa bliskim članovima porodice i vrati se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice;

- koji još nije navršio 14 godina i prelazi granicu zajedno sa članom uže porodice koji je podnio negativan test.

Sve izmjene i dopune uredbe stupiće na snagu narednog dana od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a nakon što Vlada donese konačnu odluku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije