Ex -Yu

Slovenija u četvrtak preuzima predsjedavanje EU, prioritet proširenje

Slovenija u četvrtak preuzima predsjedavanje EU, prioritet proširenje
Foto: Tanjug/AP | Slovenija u četvrtak preuzima predsjedavanje EU, prioritet proširenje

BRDO KOD KRANJA - Proširenje Evropske unije, kao jedan od glavnih prioriteta slovenačkog predsjedavanja EU, ključni je strateški odgovor na brojne probleme sa kojima se suočava neposredno susjedstvo EU, objavila je slovenačka vlada povodom sutrašnjeg slovenačkog preuzimanja predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Slovenačka vlada je saopštila da EU mora uložiti zajedničke napore na radu na proširenju na zemlje zapadnog Balkana, i napominje da će samit EU-zapadni Balkan biti održan u Sloveniji 6. oktobra, prenosi slovenačka agencija STA.

Slovenački premijer Janez Janša se na Brdu kod Kranja juče sastao sa ambasadorima država članica EU na radnom ručku, kako bi ih upoznao sa ključnim prioritetima slovenačkog predsjedavanja Savetom Evropske unije koje počinje sutra.

Situacija sa kovidom-19, ekonomski oporavak, poboljšanje otpornosti, Konferencija o budućnosti Evrope i proširenje EU su najvažnije teme slovenačkog predsjedavanja.

Ostale glavne teme u drugoj polovini godine su migracije i "zelena" i digitalna tranzicija, navodi se u saopštenju slovenačke vlade objavljenom nakon sastanka Janše sa ambasadorima.

Na radnom ručku, koji je priredio otpravnik poslova Portugala, Janša je zahvalio Portugalu na "dobrom i uspješnom predsjedavanju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije