Ex -Yu

Slovenija uklanja Crnu Goru sa liste kovid-19 bezbjednih zemalja

Slovenija uklanja Crnu Goru sa liste kovid-19 bezbjednih zemalja
Foto: Anadolija | Slovenija uklanja Crnu Goru sa liste kovid-19 bezbjednih zemalja

LJUBLJANA - Vlada Slovenije ukloniće Crnu Goru i Luksemburg sa "zelene liste" kovid-19 bezbjednih zemalja, iz kojih je moguće ući u Sloveniju bez primjene restriktivnih mjera.

Istovremeno, vlada će dodati Albaniju i Portugal na "crvenu listu" zemalja iz kojih ulazak u Sloveniju podrazumijeva obavezan dvonedjeljni karantin, uz neke izuzetke.

Nove restriktivne mjere za sve četiri države primjenjivaće se od sutra, rekao je portparpol vlade Jelko Kacin novinarima nakon sjednice vlade, koja je održana pošto je Slovenija zabilježila porast u broju slučajeva virusa korona uvezenih iz inostranstva, mahom iz zemalja bivše Jugoslavije, navodi STA.

Kako ističe slovenačka agencija, broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika u Albaniji i Crnoj Gori u proteklih 14 dana premašio je 10.

Kada je riječ o "crvenoj listi", na koju će biti stavljene Albanija i Portugal, ona se odnosi na zemlje koje su registrovale više od 40 slučajeva dnevno na 100.000 stanovnika u protekle dvije nedjelje.

U Sloveniji je zabilježeno sedam novih slučajeva virusa korona od 1.222 testiranih, saopštila je danas slovenačka vlada.

Nakon što je 13 pozitivnih slučajeva zabilježeno u ponedjeljak, što je rekordan broj poslije 24. aprila, broj zaraženih je u skladu sa brojem novozaraženih posljednjih sedmica, prenio je STA.

Prethodnog dana nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da ukupan broj preminulih i dalje iznosi 111.

Ukupan broj zaraženih od virusa korona je 1.541, a testirano je 95.387 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije