Ex -Yu

Slovenija ulaže 97.000 evra u renoviranje respiratora

Slovenija ulaže 97.000 evra u renoviranje respiratora
Foto: Tanjug/AP Ilustracija | Slovenija ulaže 97.000 evra u renoviranje respiratora

LJUBLJANA - Većina respiratora koje je kupila Slovenija tokom prvog talasa pandemije korona virusa se renoviraju, tako da mogu da budu upotrebljivi za nove kovid-19 pacijente, prenela je danas agencija STA, a dodatna oprema koštaće 97.000 evra.

Dogovor je postignut bez tendera, jer je situacija urgentna.

Stručnjaci su u aprilu upozorili da Siriusmed respiratori ne mogu biti korisćeni za Kovid 19 pacijente bez zagrejanih cijevi, ovlaživača i druge dodatne opreme.

Slovenija je kupila 90 Siriusmed R30 respiratora u poslu koji su slovenački mediji nazvali skandalom, a sada kupuje dodatnu opremu za 64 respiratora.

Tokom prvog talasa korona virusa, zdravstvene institucije kojima su dati respiratori, imali su šansu da iznajme dodatnu opremu, ali se niko nije odlučio na ovaj korak.

Kada je agencija STA upitala zbog čega nije bilo tendera za dodatnu opremu, Agencija za robne rezerve Slovenije je odgovorila da je odlučila da kupi dodatnu opremu nakon što je ministarstvo javne uprave saopštilo da će nabaviti dodatnu opremu, bez tendera, ukoliko postoji potreba da se sve završi što brže moguće.

Dodatna oprema nije neophodna za svih 90 respiratora, kao recimo u bolnici u Celju, koja je dobila 20 respiratora i koristi univerzalnu opremu sa zamjenjivim filterima koji spriječavaju bakterije i viruse da izlaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije